"Türkiye, o raporda zikredilen ülkelerle birlikte anılacak bir ülke değil"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyadaki basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House tarafından Türkiye’nin basının özgür olmadığı ülkeler kategorisine indirilmesine sert tepki gösterdi. Davutoğlu, söz konusu raporu objektif olmamakla...

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye, o raporda zikredilen ülkelerle birlikte anılacak bir ülke değil"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyadaki basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House tarafından Türkiye’nin basının özgür olmadığı ülkeler kategorisine indirilmesine sert tepki gösterdi. Davutoğlu, söz konusu raporu objektif olmamakla suçlayarak, "Türkiye’ye dönük açık bir şekilde tavır alma ve Türkiye’yi hiç hak etmediği bir kategoride değerlendirme önyargısı var." dedi.

Umman Sultanlığı Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah ile Bakanlık'ta bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin basın konusunda Freedom House tarafından ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine geriletilmesinin sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, söz konusu raporun açıklamasının ardından başta gazeteciler olmak üzere bütün aydınların çok açık ve net bir tavır almalarını beklediklerini kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye, o raporda zikredilen ülkelerle birlikte anılacak bir ülke değil. Bu ülkedeki demokratik alt yapıdan kaynaklanan özgürlükleri yaşayan insanlar olarak hepimizin bu rapora bir eleştiri getirme zorunluluğumuz var.’’ diyerek raporda olgusal bazı yanlışların olduğunu savundu. Raporda ayrıca Türkiye’ye karşı bir tavır alındığını ifade ederek ‘‘Türkiye’ye dönük açık bir şekilde tavır alma ve Türkiye’yi hiç hak etmediği bir kategoride değerlendirme önyargısı var." ifadelerini kullandı.

"BU NASIL BİR RAPOR Kİ, GÜNCELLENMİYOR"

Raporda 44 tutuklu gazeteciden söz edildiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün itibariyle 17 kişinin yargılanmasının tamamlanarak hüküm aldığını, 13 kişinin yargılanmasının tutuklu olarak devam ettiğini ve 12 kişinin ise tahliye edildiğini aktardı. Davutoğlu, "Ama rapor bu tahliye edilenleri ele alma objektifliğini bile sergilemiyor. Raporda adı geçen 2 kişinin ise cezaevlerinde kaydı bile bulunmuyor. Bu nasıl bir rapor ki, güncellenmiyor." şeklinde konuştu. Hüküm alan 17 kişinin ise gazetecilik eyleminden dolayı cezaevinde olmadığını söyledi.

"BU, TÜRKİYE’YE YAPILAN ALGI OPERASYONLARINDAN BİRİDİR"

Yapılanın bir algı operasyonu olduğunu iddia eden Davutoğlu, "Türkiye demokratik bir seçimden yeni çıkmış. Halk iradesi tecelli etmiş. Muhalefet partileri özgürce kampanya yapmış ve bunlar basında özgürce yer almış. Siz böyle bir ülkeyi, içinde bazı ülkeler var ki basın faaliyetinin bile yapılmadığı ülkelerle aynı kategoride değerlendireceksiniz. Bu da Türkiye’de aksülamel bulabilecek. Bu, açık söylemek gerekirse, Türkiye’ye son dönemde yapılan algı operasyonlarından biridir.’’ değerlendirmesinde bulundu. Gazetecilerin bu raporu reddetmeleri gerektiğini ifade eden Davutoğlu, ‘‘Türkiye’ye dönük bir algı operasyonu yapılıyorsa hepimizin birlikte bu algı operasyonuna karşı tavır almamız gerekir. Freedom House’n Türkiye’yi yerleştirdiği kategori hiçbir şekilde objektif bilgilere dayanmıyor, hem de Türkiye’de var olan basın özgürlüğü ortamıyla da örtüşmeyen bir algı operasyonuna işaret ediyor." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE, BASIN ÖZGÜR DEĞİL"

Dünyadaki basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House tarafından yayınlanan 2014 raporunda Türkiye, 'yarı özgür' kategorisinden 'özgür değil' kategorisine geriledi. Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House'un bugün yayınladığı rapora göre, dünya çapında basın özgürlüğü son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.

CİHAN

Yorumlar