Türkiye, mavi bayrakta dünya üçüncüsü

Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsü oldu. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) belirlediği kriterler doğrultusunda İspanya 573 mavi bayraklı plajla dünya birincisi oldu. Yunanistan 407 mavi bayrakla ikincilik, Türkiye...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, mavi bayrakta dünya üçüncüsü

Türkiye, mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsü oldu.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) belirlediği kriterler doğrultusunda İspanya 573 mavi bayraklı plajla dünya birincisi oldu. Yunanistan 407 mavi bayrakla ikincilik, Türkiye 397 mavi bayrakla dünya üçüncülüğü elde etti. Türkiye'yi 379 mavi bayrakla Fransa ile 298'le Portekiz takip etti.

Mavi bayrak almaya 1995 yılında 15 plajla başlayan ve 19 yılda 397'ye ulaşan Türkiye aynı başarıyı marinalarda gösteremedi. FEE'nin belirlediği 2014 marina kriterlerine göre; İspanya 108, Almanya 103, Hollanda 101, Fransa 90 ve Türkiye 20 mavi bayrak aldı. Türkiye, mavi bayraklı yat sayısını ise 6 yıl içinde 12'ye çıkarabildi.

Türkiye'de en fazla mavi bayrak Antalya'da var. Her yıl 12 milyon turistin tatil yaptığı ve 500 bin yatak kapasitesine sahip Antalya'da 197 mavi bayraklı tesis bulunuyor. Antalya'nın 6 mavi bayraklı 6 marinası ile 4 yatı bulunuyor. Antalya'nın turistik ilçeleri içerisinde en fazla mavi bayraklı ilçesi 200 bin yatak kapasitesiyle Manavgat. İlçede 81 mavi bayraklı plaj bulunuyor.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı(TÜRÇEV) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cenk Halil Bayaz, mavi bayrağın turizmde bir marka değeri olduğunu söyledi. Dünya turizmde marka değerini; çevre, çevrenin korunması, deniz suyu temizliği, plaj temizliği ve su kontrolleri oluşturduğunu anlatan Bayaz, bu marka değerinin iyi korunması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda dünya birincisi olabileceğini dile getiren Bayaz, şu uyarıda bulundu: "Bu marka değerini aşağıya çekecek her türlü girişimden uzak duralım. Maalesef sahil kenarı arkasında son yıllarda yapılan oteller 4 ve 5 yıldızlı reklamlarıyla turistler kandırılıyor. Bu otellerin yıldızları maalesef havada uçuşuyor. Tanıtımlarda otelin deniz kenarında olduğu gösteriliyor ve turist tatile geldiği oteli görünce hayal kırıklığı yaşıyor. Bu tür etik olmayan tanıtım ve reklamlar Türk turizmine zarar veriyor. Bu konuda herkes hassas olmalı. 19 yıl içinde yakaladığımız bu başarıyı kalitesiz hizmet anlayışıyla yıkmayalım."

CİHAN

Yorumlar