Türkiye küçük Millet Meclisi: Dershaneler kapatılamaz, kapanır

Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulan Türkiye küçük Millet Meclisi (TkMM) Bursa toplantısında dershaneleri tartıştı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye küçük Millet Meclisi: Dershaneler kapatılamaz, kapanır

Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulan Türkiye küçük Millet Meclisi (TkMM) Bursa toplantısında dershaneleri tartıştı. Bursa tarihi belediye binasında gerçekleşen ve moderatörlüğünü Bursa Diyarbakırlılar Dernek Başkanı Şehmus Seviş’in yaptığı mecliste katılımcılar demokratik bir ülkede devlet zoru ile kurumların kapatılamayacağına dikkat çekerek, dershanelerin zorla kapatılamayacağını, varoluş sebeplerinin ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

TkMM’de söz alan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik bölümünden Prof. Dr. Şermin Külahoğlu, ülkenin eğitim sisteminin genel sorununun sınav sistemi olduğunu belirterek, “Üniversiteye girmek için dershaneye kaydolma neredeyse zorunluluk. Benim oğlum özel okulda okuduğu halde o özel okulun dershanesine gitmeye kendini zorunlu hissetti. Ben bunun mücadelesini verdiğim halde başaramadım.” dedi.

Dershanenin varlık sebebinin öğretimin yanında kar etmek olduğunu anlatan Külahoğlu, hazırladığı çalışma ve sunum eşliğinde, şunları anlattı: “Eğitime baktığımız zaman, dershanelerle ilişkili veya dershanelerden bağımsız çok önemli sorunları görüyoruz. Devlet okulunda öğretemediğini 200 metre ileride ki özel dershanede öğretmeye kalkan öğretmenler var. Derste öğretemediğini dershanede öğretiyor. Ortaya çıkan sonucu kabul etmek zorundayız ki; okullarda öğrenemediği şeyleri öğrenciler dershanelerde test çözecek hale gelmek üzere öğreniyorlar. Böyle bir sınav oldukça, buna hazırlık gereği oldukça, böyle bir maraton oldukça ve öğrenciler buna hazırlayan kar amaçlı kurumlara mahkum oldukça bu sistem bu şekilde sürmek zorunda.”

'DERSHANELER BİR SONUÇTUR'

Sistemin dershanelerin kapanması ile düzelmeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Şermin Külahoğlu, şöyle devam etti: “Son derece bozuk bir yapı, çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki dershaneler bir sonuçtur. Her şeyde olduğu gibi bunda da sondan başlıyoruz. Öncelik sıralamamız yok, bütünsel bakamıyoruz, bir yerlerden bir yamayı tutturmaya çalışıyoruz o da patlıyor. Bu son girişimde bundan öte bir şey getirmeyecektir. Sonuç olduğu içinde bir nedeni ortadan kaldırılmadan pek bir şeye çözüm sağlamayacaktır. Dershanelerin olması devlet okullarını kalitesizleştirilmiştir ama tek başına kaldırılması da bu kadar kalitesiz bir yapının birden bire sihirli değnek değmiş gibi kaliteli olmasını sağlamayacaktır.”

Dershanelerin kaldırılmasında çözüm göremediğinin altını çizen Prof. Dr. Külahoğlu, “Sonuç olarak başbakanımız; ‘özel okullar olsun ve biz bunun, öğrencinin yıllık ücretini ödeyelim devlet olarak’ diyor. Bizim vergilerimizle yani, nasıl olacak, bu nasıl bir çözüm olabilir. Halkından topladığı vergiyi hizmet karşılığı şirketlere ihale edilmesinden öte sonuç oluşturmayacaktır. Bunu da hiç hakça bulmuyorum.” ifadelerini kullandı

'1 SORU BİLEN 8 BİN KİŞİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR'

İstanbul Dershanesi Kurucusu Recep Yıldırım da, dershanelere ‘testhane’ yakıştırmasına katıldığının altını çizerek, şöyle konuştu: “Şöyle bir durum var ki; gerçekten test sorusu sorulduğu için dershaneler test üzerinde çalışma yapmak zorunda. Öyle bir test sistemi, eğitim sisteminin içindeyiz ki; bir soru öne geçen 8 bin kişinin önüne geçiyor. Sıkıntımız şu; 16 milyona yakın öğrencimiz var. Yunanistan’ın toplam nüfusu 8 milyon bizim öğrenci nüfusumuz onun iki katı. Okul sayımız belli, arz ve talep meselesi var burada. Bu okul sayısı belli olduğu için her öğrencimiz bu gün iş garantisi nedeniyle bir tıp fakültesine gitmek ister, bir dişçiliğe gitmek ister, bir mühendisliğe gitmek ister. Onların içinde de ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi, Ortadoğu Üniversitesi gibi seçimler, ayrımlar var. Bu nedenle bu insanların seçme hakkını da önleyemeyiz.”

Meclise katılan diğer konuşmacılar da dershanelerin bir sonuç olduğunun altını çizerek eğitim sisteminde ki asıl sorunların giderilmediği takdirde dershanelerin kapatılmasının bir çözüm olmayacağına değindi. CİHAN

Yorumlar