Türkiye Kardiyoloji Derneği'nden Elbistan’da tansiyon taraması

Türkiye Kardiyoloji Derneği (TKD), 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla ülke genelinde başlattığı 100 bin ölçüm sloganlı ücretsiz tansiyon ölçme programını Elbistan’da gerçekleştirdi.Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) bünyesinde...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Kardiyoloji Derneği'nden Elbistan’da tansiyon taraması

Türkiye Kardiyoloji Derneği (TKD), 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla ülke genelinde başlattığı 100 bin ölçüm sloganlı ücretsiz tansiyon ölçme programını Elbistan’da gerçekleştirdi.

Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) bünyesinde oluşturulan ve hastane yönetiminin koordine ettiği tansiyon ölçme çalışmalarında hemşireler ve ebeler 4 gün boyunca ücretsiz ölçüm yaptı. Etkinlikle ilgili bilgi veren EDH Kardiyoloji Polikliniği doktorlarından Ömer Faruk Aslantürk, “Kardiyoloji Derneği ülke genelinde 100 bin tansiyon ölçümü hedefliyor. Biz de EDH olarak bu çalışmaya katkı sunacağız. 4 gündür bu ölçümler sürüyor ve 3 bin vatandaşımızdan tansiyon değeri aldık. Sonuçlarını kısa süre sonra ortaya koyacağız. Ancak yüksek tansiyondan habersiz yüzlerce vatandaşımız, buraya geldiğinde tesadüfen haberdar olabiliyor. Ayrıca, burada elde edeceğimiz veriler toplum sağlığımızla ilgili görüşleri de ortaya koyacak.” şeklinde konuştu.

Aslantürk, amacın, insanlarda tansiyon konusunda bir farkındalık oluşturmak, tansiyonun yüksek olmasının ya da düşük olmasının getirdiği sıkıntıları bilmelerini sağlamak olduğunu kaydetti. Aslantürk, "Amaç, bu konuda gerekli tedaviyi almalarına vesile olmaktır. Burada elde edilen veriler deftere işleniyor. TKD’ye gönderilecek ve bizler de değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.

EDH Başhekim Yardımcısı Ferruh Kılıç ise tansiyon hastalığının dikkatlerden kaçmaması gerektiğini bildirdi. Kılıç, “Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa illerimiz yoğun yağlı yemekler tüketiyor. Bu bölgelerimizde ağır yemekler kalp hastalıklarına da davetiye çıkmasına sebep oluyor. Tansiyon ölçümleri dolaşım sistemi hastalıkları için önemli veriler ortaya koyar. Özellikle beyin kanamalarında başrol oynar. Halkımızın bilinçlenmesi ve gereken tedbirleri alması için ölçümler önemli.” bilgisini verdi. Hastane içerisinde 3 bin dolayında ölçüm yapılırken, bir çok vatandaş tansiyon değerinin yüksek olduğunu bu ölçümler sırasında öğrendi ve ilgili polikliniğe yönlendirildi.

CİHAN

Yorumlar