Türkiye kan bağışında Avrupa standartını yakalayamadı

Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, 2013’te Türkiye genelinde 1 milyon 343 bin kişinin kan bağışında bulunduğunu, yıllık kan ihiyacının ise en az 2 milyon 100 bin ünite olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye kan bağışında Avrupa standartını yakalayamadı

Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, 2013’te Türkiye genelinde 1 milyon 343 bin kişinin kan bağışında bulunduğunu, yıllık kan ihiyacının ise en az 2 milyon 100 bin ünite olduğunu açıkladı. Gök, “Her yıl ülkemizde en az 2 milyon 100 bin kişi kan bağışında bulunmalı ki Türkiye’nin kan ihtiyacı karşılanabilsin.” dedi.

Kan bağışı ve kan toplamada Türkiye’nin en önde gelen merkezi olan Türk Kızılayı Ege Bölge Merkezi’nde 2013 yılı istatistikleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Gök, Avrupa ülkelerinde kan bağışı oranının nüfusa göre en az yüzde 5 ve üzeri olduğunu, Türkiye’ninse yıllık yüzde 2,5’te kaldığını dile getirdi. Eğitimler ve tanıtımlara rağmen yeterince kan bağışında bulunulmadığını aktaran Dr. Gök, “Ege Bölgesi’nde İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Muğla illerimizde yedi kan bağışı merkeziyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemizde 155 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Ege Bölgesi’nde 2013’te 301 bin 958 ünite kan bağışı alındı. Her kan grubundan yeterli kan stoğunun olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

EGE BÖLGESİ'NDE LİDER UŞAK

İstatistiklere göre İzmir’de 2013’te 75 bin, Manisa’da 33 bin, Aydın’da 26 bin, Denizli’de 27 bin, Uşak’ta 14 bin kişi kan bağışında bulundu. Nüfuslara oranlandığında Uşak liderliğe yükseliyor. Uşak nüfusunun yüzde 4,3’ü kan bağışında bulunurken bu oran Denizli’de 2,9, Aydın’da 2,7, Manisa’da 2,5 ve İzmir’de ise 2,1 oldu.

400 BİN KİŞİ EĞİTİLDİ

Gökay Gök, Ege Bölgesi’nde liseler, üniversiteler ve askerî tesisler başta olmak üzere köylere kadar giderek vatandaşlara kan bağışını ve faydasını anlattıklarını dile getirdi. Ege Bölgesi’nin nüfusunun 9 milyon olduğunu, bugüne kadar 400 bin kişiye eğitim verdiklerini belirterek, bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de 2013 yılında 1 milyon 343 bin kişinin kan bağışında bulunduğunu ve bunların sadece 151 bininin kadınlar olduğunu kaydedenh Dr. Gök, "Bu rakam, yüzde 11’e denk geliyor. Ege Bölgesi’nde kan bağışında bulunanların toplam sayısı 231 bin, bunların içinde sadece 30 bini kadın. Maalesef kadınlar, kan bağışı konusunda çok geride bulunuyor.” dedi.

TAHLİL SÜRESİ 1 YILDAN 20 GÜNE İNECEK

Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Gök, yeni geliştirdikleri bir projeyle bağış sonucu alınan kanlarda yapılan tahlillerle ilgili de bilgi verdi. Daha önce kanda herhangi bir bulaşıcı hastalık (hepatit, HIV vb.) bulunup bulunmadığının tespitinin yaklaşık bir yılda yapıldığını, geliştirilen projeyle bu sürenin 20 güne ineceğini söyledi. "Türk Kök" isimli projenin önümüzdeki ağustos ayından itibaren hayata geçeceğini kaydederek, Sağlık Bakanlığı’na destek olmak üzere bir çalışma yaptıklarını, bağışçılardan alınacak kan örneklerinin gönderilere,k kök hücre çalışmalarına da destek olunacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar