Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sertel: Özgür olmadığımız tescillendi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü değerlendirdi. Sertel, son 12 yılda Türk basınının Cumhuriyet öncesi dönemi aratmayacak...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sertel: Özgür olmadığımız tescillendi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü değerlendirdi. Sertel, son 12 yılda Türk basınının Cumhuriyet öncesi dönemi aratmayacak baskılara maruz kaldığını ifade etti.

TGF Genel Başkanı Atila Sertel, “Freedom House tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye son 15 yıldır ilk kez ‘kısmen özgür ülkeler’den ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine düştü. Bu durum, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Özgürüz demekle özgür olunmuyor maalesef. Bu utanç bizim mi yoksa son 12 yıldır baskıyla, cezalandırmayla basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ederek basını kontrol altına almaya çalışanların mı” dedi.

Rapora göre, Türkiye’nin, basın özgürlüğü açısından 14 sıra daha gerileyerek 197 ülke arasında 134’üncü sıraya düştüğünü hatırlatan Sertel, şunları söyledi: “Amerika merkezli Freedom House tarafından açıklanan 2014 Basın Özgürlüğü Raporu, basın meslek örgütleri olarak uzun yıllardır dile getirdiğimiz sıkıntıların, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların uluslararası bir örgüt tarafından tescillenmesidir. Raporda, bizlerin de sık sık dile getirdiği; Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği gibi nedenlerle ülkemizin geçen yıla göre 6 puan daha kaybederek 14 sıra birden gerilediği vurgulanıyor. Basın özgürlüğünde 134’üncü sıraya düşen ülkemiz, ne yazık ki 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu. Bu rapor, ‘Türkiye’de basın özgürdür’ diyenler için bir ibret vesikasıdır. AB yolundaki Türkiye için utançtır.” diye ifade etti.

Türkiye’nin yaşadığı utancın, son 12 yıldır hükümet eden AKP’nin olduğunu ifade eden Sertel, şöyle dedi: “Bu utanç, gazetecileri yazdıklarından ve düşüncelerinden dolayı haksız hukuksuz yere uzun yıllar cezaevinde tutanlarındır, tutmaya devam edenlerindir. Bu utanç, patronlara verdikleri talimatlarla çok sayıda gazetecinin işsiz kalmasına neden olanlarındır. Bu utanç, demokrasinin gereği olan basın ve ifade özgürlüğüne, gazetecilere saygı göstermeyenlerindir. Bu utanç, kamu adına, halkın doğru bilgilenmesi adına gazetecilik yaptığını, meslek etiği ve ahlakını unutup iktidarın ‘dümen suyuna’ girenlerindir. ‘Basını özgür olmayan ülke’ olarak tüm özgür ülkelerin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlar, kamuoyuna saygıyla duyururuz.” CİHAN

Yorumlar