Türkiye e-imza'yı sevmedi, dokuz yılda 770 bin kişiye ulaşabildi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen İnternet Haftası konferansında, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yaşadığı güvenlik zafiyetleri ele alındı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye e-imza'yı sevmedi, dokuz yılda 770 bin kişiye ulaşabildi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen İnternet Haftası konferansında, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yaşadığı güvenlik zafiyetleri ele alındı. Dünya genelinde yaygınlaşan elektronik imza (e–imza) Türkiye’de dokuz yıldır kullanılmasına rağmen yalnızca 770 bin kullanıcı sayısına ulaşıldığını belirten uzmanlar, internet güvenliğinin sağlanması için bu sayının bir an önce artması gerektiğini vurguladı.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Hizmetleri-2 Bölümü işbirliğiyle düzenlenen konferansta, internet abonesi sayısının 33 milyona yaklaştığı Türkiye’de, bilgisayar ve internet kullanıcılarının karşılaşabileceği temel güvenlik problemleri ele alındı. Islak imzanın taklit edilme riskini ortadan kaldıran, internetteki işlemlerde güvenlik sağlayan ve özelikle dolandırıcılık ve sahteciliğin önüne geçen, dünyada da çok sayıda kişi tarafından kullanılan e–imza da tartışıldı.

Türkiye'de 2005 yılında çıkarılan 5070 sayılı kanunla kullanıma açılan e–imzanın kimlik doğrulamada en güvenilir yol olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Elektronik imza, bankacılık işlemlerinden oy kullanımına kadar pek çok alanda yaşanabilecek her türlü hileyi ortadan kaldıracak tek sistem. E-imza ile evinizden oy verebileceğiniz gibi her türlü şaibe de ortadan kalkacaktır.” dedi. Dünyada kısa bir süre sonra ıslak imzanın ortadan kalkacağını söyleyen Doç. Dr. Koltuksuz, Türkiye’nin de bu konuda bir an önce yol alması gerektiğini kaydetti. E-imza kullanmayı tercih etmeyen kişilerin, internet bankacılığı işlemlerinde SMS doğrulama yöntemini kullandığını belirten Koltuksuz, kullanıcıları riskler konusunda uyardı: “Bugün pek çok kişi, internet bankacılığında SMS doğrulama yöntemini kullanıyor ancak bu yöntemin matematiksel olarak da bir garantisi yok. Telefonunuz klonlandıysa size gelen şifre, kopyalayan kişiye de ulaşacaktır. Bununla ilgili bir problem yaşanırsa da hiçbir şekilde bankadan hak iddia edemezsiniz. Dolayısıyla bu yöntem de kişilere garanti vermiyor. Her koşulda e-imza almanız ve kullanmanız gerekmekte.”

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN BUNLARI YAPIN

Bilgisayarda kişisel güvenliği sağlamak için basit ama etkili yöntemler ise şöyle sıralandı:

1-Veri ve uygulamaların ayrılması için diskinizi bölümleyin, birden fazla disk kullanın
2-Kişisel verilerinizi yedekleyin
3-Sisteminizi yedekleyin
4-Antivirüs yazılımını kurun
5-Tarayıcı kullanımında tarayıcınıza erişimleri kısıtlayın, kaynağını bilmediğiniz sitelere girmeyin, gizlilik gerektiren durumlarda SSL ikonunu kontrol edin, size sunulan sertifikaları kontrol edin.
6-E-posta kullanımında mümkünse sadece webmail kullanın, kaynağından emin olmadığınız ekleri çalıştırmayın, kullandığınız e-posta servisine güvenmeyin, cep, ev ve ofis ortamının dışında kesinlikle e-posta erişimini tercih etmeyin.
7-Hatırlatma notlarına dikkat: Parolalarınızı bilgisayarda saklamayın. Bir parolayı not etmek ihtiyacı duyuyorsanız parolanın tamamını yazmayın. Düzenli yedekleme yapın. Saldırıların ana hedefi olan işletim sistemlerini kullanmayın.

ELEKTRONİK İMZA (E-İMZA) NEDİR?

Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıki bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder. Güvenilir bir kimlik doğrulama sistemiyle elektronik ortamlarda işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. E-imza, elle atılan imzayla aynı hukuki geçerliliğe sahip elektronik veridir.

ELEKTRONİK İMZA NASIL ALINIR?

Elektronik sertifika sahibi olmak için yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından birisine başvurulmalı. Kamu kurumunda çalışanlar ise e-imzasını kurum içi ve kamu kurumları arasındaki işlemlerde kullanacaksa sertifikalarını TÜBİTAK UEKAE’den temin etmeli. CİHAN

Yorumlar