Türkiye dünyanın vicdanı!

AFAD Başkan Yardımcısı Taşdelen yapılan yardımlarla ilgili bilgi verdi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye dünyanın vicdanı!
Sonhaberler/ Haber Merkezi

AFAD Başkan Yardımcısı Taşdelen, Türkiye'nin 25 milyar dolar tutarındaki çalışmalarına karşılık uluslararası camiadan gelen toplam desteğin 512 milyon dolarda kaldığını belirterek, "Yani Türkiye olarak Suriyeliler için dünyanın geriye kalanından neredeyse 50 kat daha fazla yardım yaptık." dedi.

Taşdelen, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, son yıllarda dünyada mülteci konusunun önemli hale geldiğini söyledi.

Milyonlarca insanın savaş, çatışma ve felaketler yüzünden evinden edildiğini aktaran Taşdelen, dünyadaki göçmen sayısının 244 milyona ulaştığını, yani dünya nüfusunun yüzde 3,3'ünün "göçmen" sıfatını aldığı belirtti.

Hamza Taşdelen, insanlığın ikinci dünya savaşından sonra en büyük nüfus hareketiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, son yüzyılın en büyük nüfus hareketinin merkezinde ise Türkiye'nin yer aldığını anlattı.

"Türkiye dünyanın vicdanı haline geldi"

Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonun, Suriyeliler'den oluştuğunu anımsatan Taşdelen, şunları kaydetti:

"Dünyadaki 4 mülteciden 1'i Suriyelidir, Türkiye ise her 5 Suriyeli mülteciden 3'ünü AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıyor. Bunun anlamı şudur Türkiye dünyadaki Suriyelilerin yarısından fazlasını tek başına ağırlıyor, işte bu yüzden BM Yüksek Komiserliği Türkiye'yi dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi, UNİCEF ise Türkiye'yi dünyanın en fazla sığınmacı çocuğa ev sahipliği yapan ülkesi ilan etti. Böylece Türkiye dünyanın vicdanı haline geldi, bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Suriyeli misafirimiz var, altıncı yılına giren Suriye meselesinde çok fazla duyarlılık ve fedakarlık gösteriyoruz . Çünkü Türkiye olarak mülteci meselesine insani perspektiften bakıyoruz, Suriye krizinde ilk günden itibaren açık kapı politikasını uyguluyoruz, devletimiz ve milletimiz Suriyeliler için 25 milyar doları aynı sebeple harcadı.

2011'de Suriyelilerin ülkemize gelmeye başlamasının ardından AFAD Yayladağı Çadır Kentini hizmete aldık, bugün 260 bin sığınmacıyı 10 ilimizdeki 26 çadır ve konteyner kentlerinde barındırıyoruz. Bu alanlara kent diyoruz çünkü Avrupa'daki bazı şehirlerin nüfusu kadar ve gelişmiş bir kentteki tüm imkanları sunarak misafirlerimizi ağırlıyoruz. 26 çadır ve konteyner kentte eğitimden, psikososyal desteğe, sağlıktan, meslek edindirmeye kadar 15 ayrı alanda hizmet veriyoruz. Burada kalan Suriyeliler AFAD Kart aracılığıyla istedikleri ürünü seçerek alış veriş yapabiliyorlar. Kobani'den gelen 27 bin Suriyelinin kaldığı Suruç Çadır Kentinde kullanılmış suyu arıtarak tarım alanlarına sulama suyu olarak sağlıyoruz, diğer kentlerimizde güneş panelleriyle sıcak su elde ediyoruz. Bu anlamda yenilikçi ve çevresel AFAD kentleri BM'den de büyük taktir topluyor."

Türkiye genelinde 463 bin Suriyeli çocuğa örgüt eğitim ve öğretim sağlandığını vurgulayan Taşdelen, toplumda entegrasyon ve radikalleşmenin önüne geçilmesini sağlamak için toplam 830 bin sığınmacı çocuğu okullaştırmayı hedeflediklerine değindi.

Taşdelen, Milli Eğitim Bakanlığının sığınmacı çocukları okula kazandırmak için AFAD koordinesinde önemli yatırımlar yaptığına işaret ederek, herhangi bir bedel almaksızın sığınmacılara sağlık hizmeti verildiğini hatırlattı.

Yapılan çalışmaların misafirlerce de takdirle karşılandığını aktaran Hamza Taşdelen, "Ülkemiz genelindeki Suriyeliler, 19,6 milyon kez poliklinik tedavisi gördü 750 bin Suriyeli ameliyat oldu. 170 bin Suriyeli bebek ise Türkiye Cumhuriyetinin hastanelerinde hayata gözlerini açtı, işte bu nedenle belkide Suriyeli aileler bebeklerine AFAD ismini verdi. Son aylarda çok önemli bir projeye başladık, sığınmacıların zaten dünya standartlarının üzerinde olan barınma alanlarını insanlık tarihinin gördüğü en iyi noktaya taşıyoruz konteyner kente dönüşüm projesiyle sığınmacılara çadırlar yerine daha yaşanabilir bir alan sunuyoruz." dedi.

"Suriyelilere yardımlarda dünyayı katladık"

Engelli sığınmacılara yönelik çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Taşdelen, bu anlamda onlara her türlü kolaylığı sağlayacak şekilde alanlar oluşturulduğuna işaret etti.

AFAD Başkan Yardımcısı Taşdelen, Türkiye olarak Suriyelilere yardımlar konusunda dünyayı 50'ye katladıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye içinde yerinden edilen 6.1 milyon insan için 12 insani yardım noktası oluşturarak sıfır noktası yardımlarını başlattık. Dört yıldan uzun süredir AFAD koordinasyonunda yaptığımız yardımlar Suriye içindeki mazlumlara ulaştırılıyor. STK'ların eliyle 500 milyon doları aşan yardımları Suriye'deki noktalara ulaştırdık. Orada da hayatın normalleşmesi için çalışıyoruz. Türkiye'nin 25 milyar dolar tutarındaki çalışmalarına karşılık uluslararası camiadan gelen toplam destek 512 milyon dolarda kaldı, yani Türkiye olarak Suriyeliler için dünyanın geriye kalanından neredeyse 50 kat daha fazla yardım yaptık. Türkiye'nin Suriyelilere ayırdığı 50 dolara karşılık tüm dünya ancak 1 dolar yardımda bulundu."

Suriye'nin yanı sıra Irak'ta da insani yardım çalışmalarının devam ettiğini anlatan Taşdelen, Musul'da askeri operasyonun başlamasının ardından AFAD heyeti olarak bölgeye gidip gerekli çalışmaları yerinde incelediklerini belirtti.

Türkiye farklı coğrafyalarda bulunan mültecilere de sahip çıktığını ve her zaman yardıma koştuğunu kaydeden Taşdelen, bu anlamda diğer ülkelerinde artık harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar