Türkiye'den NATO ve Norveç'e çok sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandala ilişkin açıklama yaptı. Yaşananların "ahlaksızlık" olarak değerlendirildiği açıklamada, olayın faillerine uygulanacak cezai işlemlerin yakından takip edileceği belirtildi. Öte yandan skandalın patlak vermesinden sonra NATO ile Ankara arasında yoğun bir diplomasi trafiği başladı. NATO Genel Sekreteri Dışişleri Bakanlığını arayarak görüşmelerde bulundu. Genel Sekreter, Genelkurmay Başkanı Akar ile de Kanada'da bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den NATO ve Norveç'e çok sert tepki

Dışişleri Bakanlığından, Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandala ilişkin, "Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir." değerlendirmesi yapıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Norveç'te 8-17 Kasım 2017'de NATO Müşterek Harp Merkezinde düzenlenmekte olan 'Trident Javelin 2017' isimli masa üstü tatbikatında Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin fotoğrafının, tatbikat kapsamındaki kurgusal hasım ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi ve yine tatbikat kapsamındaki kapalı devre haberleşme sisteminde Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) ismi kullanılarak oluşturulan sahte bir adres üzerinden ülkemizin hasım ülkelerle işbirliği yaptığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılması esef verici, gayriahlaki ve kabul edilmez bir durumdur." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu hadisenin öğrenilmesinin ardından tatbikata katılan Türk askerlerinin faaliyete katılımının iptal edildiği ve duyulan derin rahatsızlığın NATO ve Norveç makamlarına süratle bildirildiği vurgulandı.

"NATO Daimi Temsilcimizin, NATO Genel Sekreter Vekiliyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından NATO Genel Sekreterince (Jens Stoltenberg) bir açıklama yapılmıştır. Oslo Büyükelçiliğimizce de Norveç makamları ve Norveç'teki NATO askeri yetkilileri nezdinde gerekli girişimler yapılmaktadır." görüşlerine yer verilen açıklamada, Stoltenberg'in de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas ederek özür dilediği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir." ifadesi kullanıldı.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN NATO'YA SORUŞTURMA

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO'nun Norveç'teki Trident Javelin Tatbikatı'nda Atatürk'ün düşman liderler arasında ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşmanla iş birliği içinde gösterildiği skandalla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Norveç'te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezinde icra edilen tatbikattaki skandala ilişkin, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2017/191238 sayıyla soruşturma başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

HULUSİ AKAR NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Skandalın ardından NATO ile Ankara arasında yoğun bir diplomasi trafiği başladı. NATO Genel Sekreteri önce Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Halifax/Kanada’da bir görüşme gerçekleştirdi. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “net bir şekilde” özrünü Akar’a iletti. Hulusi Akar’ın Kanada’da olduğunu öğrenen Stoltenberg, ikinci bir kez yüz yüze özür dilemek istedi. NATO Genel sekreterinin talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Stoltenberg, Norveçte'ki Trident Javelin tatbikatında yaşananlar nedeniyle Akar’a özrünü ‘net bir şekilde’ iletti.

Yaşanan olay nedeniyle üzüntülerini dile getiren Stoltenberg, Akar’dan, özrünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletmesini istedi. Akar da söz konusu olayla ilgili iki personelin görevden alınmasının yeterli olmayacağını, orduda hiyerarşik bir sistem olduğunu ve sorumlu amirlerinin de ceza alması gerektiğini vurguladı. Stoltenberg de Norveç makamlarının konuyla ilgili geniş çapta soruşturma başlattığını ve bu olayın birliğe zarar vermesini istemediklerini ifade etti. Suriye ve Irak’ta, Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı gruplara yapılan yardımlardan duyulan rahatsızlığı dile getiren Türk tarafı, müttefiklerin düşmanlara yardımının kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bunun üzerine NATO tarafı da söz konusu durumun ittifakın birlik ve beraberliğine zarar vereceğini ve bunun yaşanmaması gerektiğini kaydetti.

NATO'nun Ortak Harp Merkezi'nde gerçekleşen tatbikatta meydana gelen skandala ilişkin yazılı açıklama yapan Stoltenberg, NATO'nun Norveçte'ki Trident Javelin tatbikatında yaşananlardan haberdar olduğunu belirterek, "Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum." açıklamasında bulunmuştu. Genelkurmay Başkanlığı da Norveç'in Stavanger kentinde bulunan Müşterek Harp Merkezi’nde gerçekleşen tatbikatta bir simülasyonda Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan skandal uygulamalara ilişkin Genelkurmay internet sitesinden açıklama yapmıştı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında icra edilen Trident Javelin adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yerleştirildiği, tatbikat içerikli sosyal medya çevrimi içinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına sahte hesap açılarak Karşıt Kuvvet liderini destekleyici ifadelere yer verildiği hususları tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından tespit edilmiştir.

Durumun Genelkurmay Karargahı'na intikal etmesi üzerine, yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal tatbikattan geri çekilmeleri emredilmiştir. 
Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Ayrıca olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır."

SKANDALI ERDOĞAN DUYURMUŞTU

NATO Müşterek Harp Merkezi’ndeki skandalı Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda gündeme getirmişti. Erdoğan, "Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den Sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz." ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Genelkurmay Başkanı Akar, 17-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Halifax Güvenlik Forumu'na katılmak üzere Kanada'nın Halifax kentine geldi.

NATO ÖZÜR DİLEMİŞTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikatta yaşananlardan haberdar olduğunu belirterek, "Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum." açıklamasında bulunmuştu. Olayın NATO’nun görüşlerini yansıtmadığını ve tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklandığını ifade eden Stoltenberg "Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir." değerlendirmesinde bulunmuştu. NATO tatbikatında Atatürk'ü düşman liderler arasında göstererek skandala yol açan teknisyen, resmin kime ait olduğunu bilmediğini öne sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren personel de görevden alındığı bildirilmişti.

NORVEÇ HÜKÜMETİ DE ÖZÜR DİLEDİ

NATO'nun özür dilemesinden sonra Norveç'ten de özür geldi. Norveç Savunma Bakanı Jensen, NATO'nun Norveç'teki Trident Javelin tatbikatındaki skandal nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

Yorumlar

zeki türkiye natodan çok zarar görmüştür şimdi ihtiyaç kalmadı çıkalım