Türkiye'den ABD'li komutana sert yanıt

Türkiye'de irtibat halinde oldukları komutanların çoğunun darbecilikten tutuklanmasından endişe ettiklerini belirten ABD'ye Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki geldi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den ABD'li komutana sert yanıt
Darbe girişiminin ardından "Temasta olduğumuz bazı komutanlar hapiste" diyen ABD'li generale tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsan biraz sıkılır, sen kimsin? Bu devlete teşekkür edeceğine, darbecilerin yanında yer alıyorsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Erdoğan, darbe girişimi sonrasında açıklamalar yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'e de sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. Sizlerin 15 Temmuz’daki duruşunuz, aziz milletimin duruşu bir hain grubun özellikle saldırılarını püskürtmüştür.

Ramazan iftarında söylemiştim, 'İçimizde hainler olabilir. Bu hainler asla bizi yıldırmasın' demiştim ve nitekim bu hainler geldiler özel harekatımızı bombalamak suretiyle 50 kardeşimizin şehit olmasına vesile oldular. Ama onlar ihanetleriyle anılacak, şehitlerimiz hiç unutulmayacak. Onlar bu vatanı vatan yapanlar olarak anılacak. Biz askeri, polisi, köy korucusu ve tüm milletimizle bir olduk.
Dünya demokrasi nöbetini tutanları izliyor. Sadece geçmiş olsun. 'Gelecek için endişe duyuyoruz' diyorlar. Gözaltılar, tutuklamalar... Bunlar sayısı suçluysa artar.

İşte bir tanesi ne yazık ki Amerika'da aynı zamanda önemli bir makamda olan general veya amiral kalkıyor, 'irtibat halinde, görüşme halinde olduğumuz üst düzey komuta kademesinde olanlardan içeri alınanların olduğunu görüyorum, duyuyorum.' Bunu söylüyor. İnsan biraz sıkılır, bunun kararını vermek senin haddine mi Sen kimsin Bir defa haddini bileceksin, kendini bileceksin. Sen benim ülkemdeki yapılan bir darbe girişimine yönelik kalkıp, bu darbe girişimini püskürten bu devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine tam aksine darbecilerin yanında yer alıyorsun. Zaten darbeci senin ülkende. Darbeciyi senin ülkende zaten besliyorsunuz. Benim milletimi asla inandıramazsınız. Bu açıklamalarla kendinizi açığa çıkarıyorsunuz.

Ne mutlu şehitlerimeze diyorum, o kutlu mücadeleyi veren milletimizi kutluyorum.

ABD'Lİ KOMUTANA BİR TEPİ DE DIŞİŞLERİ'NDEN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li komutan Joseph Votel'in darbeci generallerin tasfiyesine ilişkin açıklamalarına yanıt verdi. Çavuşoğlu, ayrıca "Rusya, NATO ve AB'ye alternatif değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yabancı basın-yayın kuruluşlarına yaptığı açıklamada ABD Merkez Kuvvetler Komutanı'nın açıklamasını 'talihsiz' olarak değerlendirdi.

Çavuşoğlu, ABD'li yetkililerin darbeci generallerin tasfiyesinin IŞİD'le mücadeleye zarar vereceği iddiası üzerine "Türkiye'nin DAEŞ, PKK ve diğer örgütlerle mücadele konusunda asker kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor.

ABD'li generaller sadece paralel yapıya mensuplar DEAŞ ile mücadele ediyor derlerse, bunu şiddetle reddederiz" dedi.Ordudaki tasfiyelerle IŞİD mücadelesinin zayıflamadığını belirten Çavuşoğlu "Aksine çürükler temizlendiğinde ordu mücadelesinde daha etkin olur" diye konuştu.
İsrail-Rusya gibi ülkelerle normalleşme çabalarının süreceğini vurgulayan Çavuşoğlu,Rusya ile ilişkilerimiz NATO ve AB ile ilişkilerimize alternatif değildir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar