Türkiye cinsiyet eşitliğinde 120. sırada

Türkiye'de yükseköğretimden mezun kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,6.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye cinsiyet eşitliğinde 120. sırada

Türkiye'de yükseköğretimden mezun kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,6. Buna rağmen Dünya Ekonomik Örgütü'nün 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, ülkelerin ekonomik verileri ile cinsiyet eşitliği karşılaştırıldığında Türkiye 135 ülke arasında, 120. sırada yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin (KAYAUM) düzenlediği “21. Yüzyıl İçin Planlama Kurultayı” 23-24 Ocak 2014 tarihileri arasında Rektörlük 100. Yıl salonunda gerçekleştirildi. Kurultayda bilim dünyası ve meslek alanlarında önde gelen katılımcılar, planlama düşüncesinin ve tasarımların süreklilik kazanmasının önemine dikkat çektiler. Kurultayın açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, planlamanın değişim, yenilikçilik, çağdaşlık, toplum refahı, eğitim, demokrasi gibi pek çok değeri içerdiğini, ilerleme ve başarıyı da beraberinde getirdiğini belirterek tüm bunların aynı zamanda uluslararasılaşma ve küresel arenada birliktelik boyutunun da olduğunu sözlerine ekledi. Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş konuşmasında kadın emeğinin istismarının süregeldiğini ve kadın istihdamı konusunda çağdaş düzeye henüz ulaşılamadığını, bu konularda pozitif ayrımcılığın yeterli düzeyde olmadığını vurgularken Ankara Üniversitesi akademisyenlerinin yüzde 40'ından fazlasının kadın olduğunu, bu oranın artışından mutluluk duyacağını, başarının temelinde kadınların olduğunu da belirtti.

KADINLARIN EKONOMİYE KATILIMINDA 127. SIRADAYIZ

Prof. Dr. Bilsay Kuruç ise, 21. yüzyılı bilim ve eğitimin belirleyeceğini belirterek “Önümüzdeki dönemde Türkiye'de insanların temel hak ve özgürlüklerini yaşamlarının en önemli parçası saymaları da eğitimin en önemli konularından biridir.” dedi. Prof. Dr. Kuruç, Türkiye'nin geleceğine bir planlama aklı ile bakarak eldeki kaynakların nasıl kullanılması gerektiği üzerinde önemli çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı. 23-24 Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleşen Kurultayın ilk gününde İstihdam ve Kadın Emeği konulu bir oturum gerçekleştirildi. Dünyada 21. Yüzyılın kadınların yüzyılı olacağının altı çizilen oturumda, Türkiye'de kadın istihdamına dair bilgiler paylaşıldı. TÜİK'in Hane Halkı İşgücü araştırmasına göre Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 30,6 olduğu, bu oranın eğitim seviyesi yükseldikçe arttığı ifade edildi. Yükseköğretimden mezun kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,6 olduğunun belirtildiği kurultayda Dünya Ekonomik Örgütü'nün 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, ülkelerin ekonomik verileri ile cinsiyet eşitliği karşılaştırıldığında Türkiye'nin 135 ülke arasında, 120. sırada olduğu ifade edildi. Prof. Dr. Esin Ergin, bu sıranın Afrika ülkelerinin de altında olduğuna dikkati çekti. Kadınların ekonomiye katılımı konusunda ise Türkiye'nin dünya sıralamasında 127. olduğu da kaydedildi. Türkiye'deki firmaların sadece yüzde 12'sinin tepe yönetiminde kadınların yer aldığının altı çizilerek kadınların ekonomik faaliyet alanları içinde yer almaları bakımından dünya istatistiklerine göre Hindistan'ın gerisinde olduğu bilgisi paylaşıldı. İş kadınları derneklerine bakıldığı zaman ise Ege'deki derneklerden sonra en fazla iş kadını/girişimci derneğinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer aldığına dikkat çekildi. Kamuda da kadınların sadece yüzde 9,9'unun üst düzey kadrolarda yer alabildiğinin altı çizilirken, öğretim üyesi sayılarına bakıldığında ise kadınların oranının artış gösterdiği kaydedildi. Kadın çalışanlarının hem dünyada hem de Türkiye'de artış gösterdiği alanın ise finans sektörü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ergin, buna rağmen Türkiye'de kadınların yükseköğretime devam etme oranının günden güne düştüğünü sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Gülay Toksöz, kadınların 8 saat mesaiden sonra ev içinde de ayrıca ekstra 4 saat mesai yaptıklarını, buna karşın erkeklerin ise ev içinde ancak 43 dakika mesai yaptıklarına dikkati çekti. Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu ise, OECD'ye göre Türkiye'nin ortalama çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler arasında bulunduğunun altını çizdi. Kurultayın ikinci gününde, kaynaklar, sanayi, bilgi ve model konularında oturumlar gerçekleştirildi. CİHAN

Yorumlar