Türkiye Adalet Akademisi’nden sınav açıklaması

Türkiye Adalet Akademisi 2 Şubat’ta bir gazetede hakim ve savcı adaylarının sınavlarına ilişkin yanlış ve tutarsız haber yer aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Adalet Akademisi’nden sınav açıklaması

Türkiye Adalet Akademisi 2 Şubat’ta bir gazetede hakim ve savcı adaylarının sınavlarına ilişkin yanlış ve tutarsız haber yer aldığını söyledi. Akademi ulusal basında yer alan bu haberle ilgili olarak yasal yollara başvuracağını bildirdi.

Akademi yaptığı yazılı açıklamada, adli ve idari yargı hakim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavlarının 1998 yılından bu yana 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu gereğince Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokole göre ÖSYM tarafından yapıldığını ifade etti. Akademi ayrıca ÖSYM’ye veya başka herhangi bir kuruma soru hazırlama gibi bir görevi bulunmadığını ve şimdiye kadar bu şekilde herhangi bir soru hazırlanmadığını belirtti.

Akademinin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yazılı sınavda başarılı olanların mülakatı; Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri Genel Müdürü, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ve Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu’nca her sınav için kendi üyeleri arasından belirlediği (öncelikle Yargıtay ve Danıştay üyeleri olmak üzere) iki üye olmak üzere toplam 7 kişilik kurul tarafından yapılmaktadır. Sınavların sekreterya hizmetleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Hakim ve savcı adaylarının 2 yıllık adaylık süresi ve eğitimi Adalet Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altında yapılmaktadır. Adayların Türkiye Adalet Akademisi eğitimi 3 ay hazırlık, 4 ay son eğitim dönemi olmak üzere toplam 7 aydır. Eğitim döneminin sonunda Türkiye Adalet Akademisi’nce yazılı sınav yapılmaktadır. Birinci sınavda başarı gösteremeyen adaylara iki ay içinde bir sınav hakkı daha tanınmaktadır. 2011 yılından beri ikinci sınavı yalnızca bir aday geçememiştir.

Türkiye Adalet Akademisi uluslararası toplumun onurlu ve saygın bir üyesi olan ülkemizde özgürlükçü demokrasinin geliştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi, hukukun evrensel değerlerinin hakim kılınması yolunda görev ve sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.

Söz konusu gazetede Türkiye Adalet Akademisi ve hakim ve savcı adaylarının sınavları hakkında yayınlanan haber tamamen gerçek dışıdır. Akademi yasal yollara başvuru hakkını kullanacağı bilinmelidir." CİHAN

Yorumlar