"Türkçe'yi dünyaya yaymak zorundayız"

Kırıkkale Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından 'Balkanlar'da Türkçe dünü, bugünü ve yarını' konulu konferans düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
"Türkçe'yi dünyaya yaymak zorundayız"

Kırıkkale Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından 'Balkanlar'da Türkçe dünü, bugünü ve yarını' konulu konferans düzenlendi. Doç. Dr. Mustafa Balcı, Türkçeyi dünyaya yaymak zorunda olduklarının altını çizdi.

‘Coğrafya ve tarihin yontamadığı koyu Asyalı’ olarak anılan Mustafa Balcı, Balkanlar'da Türkçenin kullanımına açıklık getirdi. Balcı, “Balkanlar ve Türkçe bin yıllık veya daha fazla bir tarihi içine alır. Osmanlı'dan önce Balkanlar'da Türk olarak yaşayan topluluklar yok denecek kadar azdı ve Türkçe kullanımı da aynı şekildeydi. Türkçe Osmanlı'dan sonra yayılmaya başlamıştır ve kullanım alanı genişlemiştir. Osmanlı'ya bir Anadolu devletidir diyemeyiz, çünkü Balkanlar'da gelişip büyümüştür. Kültürü ve dili oralarda yayılmıştır.” dedi.

Günümüzde Yunanistan'da bir avuç Türk'ün Türkçe konuşabildiğini vurgulayan Balcı, aynı zamanda Arnavutluk ve birkaç ülkede de durumun aynı olduğunu belirtti. Balcı, “Günümüzde baktığımızda Arnavutluk’ta Türkler ve Arnavutlar birbirlerine kısmen düşman olmuş durumdadır. Bu duruma Bulgaristan da örnek olarak gösterilebilir. Bulgaristan’da bulunan Türk nüfusu 1980’lerin sonunda uygulanan aşırı baskı yüzünden çocuklarına Türkçe isim dahi veremeyecek durumdaydılar. Bosna Hersek, Karadağ ve Romanya gibi yerlerde ise Türkçe ikinci seçmeli yabancı dil olarak okutuluyor ve birçok öğrenci seçmeli ders olarak Türkçeyi seçiyor. İlginçtir ki Balkanlar'da en önemli Türkçe temsilcilerimiz Çingenelerdir. Türkçe konuşmayı sevdikleri gibi gırtlaklarının üzerine ay-yıldız dövmesi yaptıran birçok çingene vardır. Bu Çingenelerin yüzde 95’i Türkçe'yi rahatlıkla konuşabiliyorlar.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar