Türkçe Olimpiyatı heyacanı Fas’ta erken başladı

Afrika kıtasında ilk Türk okulunun açıldığı Fas’ta, Türkçe Olimpiyatları heyecanı yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkçe Olimpiyatı heyacanı Fas’ta erken başladı

Afrika kıtasında ilk Türk okulunun açıldığı Fas’ta, Türkçe Olimpiyatları heyecanı yaşanıyor. Bünyesinde 5 farklı şehirde 2 ilkokul, 5 ortaokul, 3 lise ve 1 dil kursunu barındıran Mohammed Al Fatih yani Muhammed Fatih Okulları, olimpiyat provasını Bursalı sanayiciler ve gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirdi.

1992’de Fas’a giden eğitim sevdalıları tarafından 1994 yılında Tanca’da açılan Muhammed Fatih Okulları, şu anda 5 şehirde hizmet veriyor. Önümüzdeki sene altıncısı hizmete başlayacak. Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) organizasyonuyla Fas’a gelen, aralarında gazeteci ve işadamlarının da bulunduğu heyet, önümüzdeki yıl eğitime başlayacak okulda Türkçe Olimpiyatı provalarını izledi.

Sahneye ilk olarak gelen lise 1. Sınıf öğrencisi Hiba Yatim, ‘İnsanlığın Efendisi’ adlı eseri seslendirirken Adil Mohamed isimli öğrenci de ‘Ya Resul’ adlı ilahiyi seslendirdi. Türk okulundan mezun olan Nurettin Bizoui ‘Gitme’ adlı eseri ile sahneyi renklendirirken, Mona Berdaduch isimli öğrenci ‘Acizim’ parçasıyla 8. Sınıf öğrencisi Nasr Zeynep de Zerrin Özer’in ‘Şimdi hayallerdesin’ adlı şarkısıyla sahne aldı. Nasr Zeynep’in perfonmansı, salondakileri duygulandırdı. Mohammed Al Fatih Okulları’nın ‘Orhan Babası’ olarak nam salan Yasin'de Orhan Gencebay’ın ‘Hor görme garibi’ adlı eseri seslendirdi. Yasin'in sahnedeki performansı büyük beğeni topladı.

OKULDAKİ İLK PORGRAM

Muhammed Fatih Okulları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aktaş, olimpiyat provasında yaptığı açıklamada, Fas’a eğitim sevdalılarının ilk defa 1992 yılında geldiğini, ilk okulun ise 1994 yılında eğitim öğretime başladığını söyledi. Kazablanka’da yeni kiralanan okul binasında ilk programı Bursa heyeti için düzenlediklerini anlatan Aktaş, şunları kaydetti: “Okullarda eğitim öğretimin yanı sıra ahlaki değerler, terbiye, dini değerler de veriliyor çocuklara. Okullarımızın böyle bir yönünün olması ve böyle bir eğitimin ortaya konulması çok büyük hüsnü kabule mazhar olmamıza vesile oluyor. 150’in üzerinde öğrenci, ‘Bir öğrenci kaydını aldırıp da ben girer miyim’ diye kayıt sırası bekliyor. Yeni açtığımız okulla birlikte bu sıkıntının da önüne geçeceğiz inşallah. Kazablanka’da hiçbir kurumumuz yoktu. Sadece tanıdığımız birkaç akademisyen hocamız vardı. Allah bize böyle okullar lütfediyor. Hali hazırda 2 bine yakın öğrencimiz var. Öğrencilerimize ilkokul, orta okul, lise şeklinde Fas Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı doğrultusunda eğitim öğretim hizmeti veriyoruz. Bu sene okulların açıldığı günden devam ede geldiğimiz ve iki ay önce aldığımız İngilizce eğitim ruhsatımızla birlikte Fas’ta İngilizce eğitim okul statüsüne ABD okullarından sonra almış bulunmaktayız. Casablanca’da 15 bin metre kare kapalı alanı kapsayan okul inşaatımız tamamlanma aşamasına geldi. Bu okulumuzu, bir Fas şirketi yapıyor. Görüşmeye gittiğimizde, ‘Bize bir hafta müsaade edin, sizleri tanımıyoruz’ dediler. Sonra, birkaç gün sonra, ‘Bir hafta geçmesine gerek yok, sizleri istihbarat, emniyet kurumlarına ve okuldaki çocukların ailelerine sorduk. Hakkınızda çok hüsnü zan var. Gelin, okulu yapalım’ dediler. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında İngilizce eğitimi bu okulda başlatacağız."

ÜÇÜNCÜ MARKAMIZ HİZMET OKULLARI OLDU

Bursa heyeti içerisinde yer alan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal ise Türkiye’nin çok marka çıkaran bir ülke olmadığını söyledi. Baysal şöyle devam etti: “Türkiye pek marka çıkaran bir ülke değil. Ülker, markası var o bile dünya markasını satın alarak ancak dünyaya açılabildi. Gördüğüm kadarıyla dünyayı gezdiğinizde Mustafa Kemal Atatürk ve Nazım Hikmet dışında üçüncü bir markamız daha oldu. O da; bu okullardır diye düşünüyorum. Bu hareketi dini hareketten çok, bir insanlığa hizmet olarak görüyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’de gazeteciler olarak bazı arkadaşlarımız kabul etmeyebilirler ama Abdülhamit’ten sonra en zor dönemimizi yaşıyoruz. Medya önceden baskı altına alınırdı şimdi satın alınarak ele geçiriliyor ve onlar öylesine yayınlar yapıyorlar ki sanki bir medya mensubu olarak değil de bir siyasi partinin militanı gibi yayın yapıyorlar. Bu bizim mesleğimiz açısından çok büyük sorun. Ele geçirdikleri medya ile toplumu dizayn etmeye çalışıyorlar. Gazetecilik bu değil, bunun için mücadele ediyoruz ama güçlerimiz sınırlı."

KERMES RENKLİ GEÇTİ

Muhammed Fatih Okulları tarafından mini olimpiyat öncesi düzenlenen kermes de oldukça renkli geçti. Evlerinden binlerce kilometre uzaklıkta Türk yemek ve tatlılarıyla karşılaşan heyet, büyük şaşkınlık yaşadı. Fas genelindeki okullarda görev yapan Türk öğretmenlerin ellerinden çıkan lezzetler, büyük beğeni kazandı. Okul yararına düzenlenen kermesten elde edilen gelirin okul inşaatında kullanılacağı öğrenildi. Kermeste işadamları, Fas’ta görev yapan Türk öğretmenlerle de sohbet etme imkanı buldu.
CİHAN

Yorumlar