Türkçe öğretmenliği bölümünün kapatılması meclise taşındı

Hamburg Üniversitesi’nde 20 yıl önce açılan Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nün ilgi ve ihtiyaç yokluğu gerekçesiyle kapatılması sokak protestolarının ardından eyalet meclisine taşındı.Sol Parti Meclis Grup Başkanı ve partisinin...

Google Haberlere Abone ol
Türkçe öğretmenliği bölümünün kapatılması meclise taşındı

Hamburg Üniversitesi’nde 20 yıl önce açılan Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nün ilgi ve ihtiyaç yokluğu gerekçesiyle kapatılması sokak protestolarının ardından eyalet meclisine taşındı.

Sol Parti Meclis Grup Başkanı ve partisinin eğitim konuları sözcüsü Dora Heyenn, Türkçenin Hamburg’da en çok konuşulan ikinci ana dil olduğunu hatırlattı. Heyenn, “Türkçeyi ana dil olarak şu anda Hamburg’da 15 bin çocuk konuşuyor. Bu dil çocukların aileleri ile konuştuğu, sosyalleştiği dil.” dedi.

Eğitim Bakanlığı’nda yer alan anlaşmaya göre genel olarak tüm okullarda göçmen ailelere mensup öğrencilere kökeni olduğu ülkede konuşulan dil için verilen eğitimin artırılacağını ve bu dersler için daha fazla göçmen öğretmen istihdam edileceğini söyleyen politikacı, “Bu uygulama ile bunun başarılması imkansız. Bu sebeple Türkçe bölümü kapatılamaz.” dedi.

Bölüme ilginin az olduğu yönündeki gerekçeyi de reddeden Heyenn, “Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nde okumak isteyen çok öğrenci var ama bu bölüme başvuran çoğu öğrencinin not ortalaması 1,5’den daha aşağıda olduğu için kabul edilmiyorlar.” dedi.

Yeşiller eyalet milletvekili ve partisinin eğitim konuları sözcüsü Dr. Stefanie von Berg ise Türkçe öğretmenlerinin Hamburg’daki okullar için vazgeçilmez olduğunu söyledi. “Onlar bir taraftan birçok okulda başka ana dil eğitimini garanti alıyor, diğer taraftan da ana dilini konuşamayan Türk çocuklarının konuşmasına yardımcı oluyor”. diyen Berg, bu öğretmenlerin aynı zamanda okul ile Türk aileler arasında güven oluşturmak ve irtibat kurmak için vazgeçilmez bir köprü olduğunu söyledi.

Bölümün kapatılmasının hem okulu hem de kültürlerarası hayatı olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Berg, “Hamburg Üniversitesinin özellikle kentte en çok konuşulan ikinci dil olan Türkçeyi öğretecek öğretmenleri yetiştiren bölümü kapatması anlaşılır değil. Hamburg Üniversitesi bu kararla Türkçeyi eğitim dili olarak görmüyor.” dedi.

CDU Hamburg’daki üniversitelerdeki genel tasarruf politikasını eleştiriken, FDP ise Üniversitenin Uluslararası kalmasını istedi.

Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanı Dorothee Stapelfeldt (SPD) ise üniversitenin aldığı kapatma kararını savundu. Bölüme ilgi olmadığını savunan Stapelfeldt, “Türkçe bölümüne geçtiğimiz dönem sadece 12 öğrenci müracaatta bulundu.” dedi. CİHAN

Yorumlar