Türkçe, eğitimdeki başarıya feda edilmek üzere

Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürleraşırı Pedagoji Merkezi (Hei-Mat) Başkanı Prof. Dr. Havva Engin, çocukları Gymnasium’a giden ailelerin evlerinde Türkçe konuşmamasından yakındı. Engin, “Türkçeyi eğitim başarısına feda...

Google Haberlere Abone ol
Türkçe, eğitimdeki başarıya feda edilmek üzere

Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürleraşırı Pedagoji Merkezi (Hei-Mat) Başkanı Prof. Dr. Havva Engin, çocukları Gymnasium’a giden ailelerin evlerinde Türkçe konuşmamasından yakındı. Engin, “Türkçeyi eğitim başarısına feda etmek üzereyiz.” dedi.

Hei-Mat, Karlsruhe Başkonsolosluğu ve Baden Türk Okul Birliği Dernekleri Federasyonu’nun ortak çalışmaları ile düzenlenen Veli Akademisi’nde konuşan Engin, okullarda anadilin yasaklanmasının insan haklarını ihlale girdiğini söyledi.

Profesör, böyle bir durumla karşı karşıya kalan ailelere ilk önce müdürle görüşmelerini, ardından da Eğitim Dairesi’ne (Schulamt) sorunu yazılı olarak bildirmelerini tavsiye etti.

Çocukları anaokulundan ilkokula geçen birçok velide çaresizlik gördüklerini de aktaran Engin, çocukların “Gelişimi yeterli değil“, “Dil sorunu var“ gibi gerekçelerle genellikle teşvik sınıfına (Förderklasse) tabi tutulduğu bilgisini paylaştı.

İKİ DİLLİ ÖĞRETMENLERİN SAYISI ARTMALI

Çocukları anaokulundan ilkokula geçen birçok velide çaresizlik gördüklerini de aktaran Engin, çocukların “Gelişimi yeterli değil“, “Dil sorunu var“ gibi gerekçelerle genellikle teşvik sınıfına (Förderklasse) tabi tutulduğu bilgisini paylaştı.

Engin, “İsmi yabancı olduğu için test yapmadan Förderklasse’ye gönderilen çocuklar var.“ diyerek durumun boyutlara dikkat çekti. Bu gibi durumlarda ailelerin başvurabilecekleri mercilerin olmadığını kaydeden Engin, iki dilli öğretmenlerin ve uzmanların artması gerektiğinin altını çizdi.

Heidelberg Eğitim Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anneliese Wellensiek de Veli Akademisi’nde işlenen konuların kamuoyunda daha fazla yer bulması gerektiğini söyledi. Rektör, “Her okulda iki kültürde yetişmiş profesörler yok. Engin gibi bir profesörümüz olduğu için çok şanslıyız.“ şeklinde konuştu.

Programın bir diğer önemli konusunu ise ailelerin sosyal medya ile imtihanı oluşturdu. Sosyal medya ağlarının tehlikelerine değinen medya pedagogu Betül Özdemir; şiddet, siber saldırı, çocuk istismarcıları, kayda geçen bilgiler, şifre hırsızları gibi internetteki tehlikelerden bahsetti. Özdemir ailelerin çocuklarını koruyabilecek kadar internet bilgisine sahip olması gerektiğini söyledi.

İnternette şiddetin her geçen gün arttığını söyleyen medya pedagogu, “Gençler artık video çekmek için kavga ediyor. Kavgayı internette paylaşarak eğleniyorlar. Kavgada mağdur olan genç korkudan okula gidemezken, şiddet uygulayan genç kendini grup arkadaşlıklarında güçlü hissediyor.” dedi.

Şifre hırsızlığının da gençler arasında revaçta olduğunu söyleyen Özdemir, 15-16 yaş grubunda şifre hırsızlığının yaygınlaştığını söyledi. Programda ayrıca 122 Türkçe öğretmenine sertifika verildi. Programa Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hasan Ünsal, veliler ve üniversite öğrencileri de katıldı. CİHAN

Yorumlar