Türk zeka ve strateji oyunu 'mangala' Zirve Üniversitesi'nde hayat buldu

Eski bir Türk zeka ve strateji oyunu olan mangala, Zirve Üniversitesi öğrencilerinin elinde yeniden hayat buluyor.

Google Haberlere Abone ol
Türk zeka ve strateji oyunu 'mangala' Zirve Üniversitesi'nde hayat buldu

Eski bir Türk zeka ve strateji oyunu olan mangala, Zirve Üniversitesi öğrencilerinin elinde yeniden hayat buluyor.

Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi Furkan Savaş üniversite bünyesinde kurduğu Mangala Kulübü ile asırlardır oynanan oyuna sahip çıkıyor. Kulübe üye olan öğrenciler hem Mangala oyunu ile tanışıyor hem de stratejik düşünme kabiliyetlerini geliştiriyor.
Türk topluluklarında 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan strateji ve zeka oyunu, 12 oyuk, 48 taştan oluşuyor ve iki kişiyle oynanıyor. Oyunun tarihçesinden bahseden Mangala Kulübü Başkanı Furkan Savaş, "Tarihi araştırmalar mangala oyununun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Dünyada "Coffee House" kültürünün temelleri 1554 yılında İstanbul'da atılmış; İstanbul'dan sonra günümüz Avrupa'sında kahve kültürünün izleri 1650 yılından itibaren, bizden 96 yıl sonra görülmeye başlanmıştır. Günümüze, bu güçlü temellerin atıldığı dönemin kahve kültürünü yansıtan sadece iki adet görsel kaynak miras kalmıştır. İki kaynak da İstanbul'da resmedilmiştir. Mangala oyunu, iki görsel kaynakta da bulunan oyunlardan birisidir. Mangala Oyunu, tarih boyunca kumar amaçlı olarak oynanmamıştır. Ülkemize gelen yabancı seyyahlar, Türklerin bu oyunu saatlerce hiç tartışmadan zevkle oynadıklarını ve asla parayla oynamadıklarını seyahatnamelerinde anlatmışlardır." diye konuştu.

Mangalanın asırlardır oynanmasına karşın çok az kişi tarafından bilindiğini belirten Savaş, oyunun hem zeka hem de strateji içerdiği için gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılmasının çok önemli olduğuna değindi.
CİHAN

Yorumlar