Türk toplumunun Bakan Özoğuz’dan beklentileri yüksek

Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK), ülkede ilk kez bir Türk’ün federal bakan olarak atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk toplumunun Bakan Özoğuz’dan beklentileri yüksek

Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK), ülkede ilk kez bir Türk’ün federal bakan olarak atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aydan Özoğuz’un federal bakan olmasını hem Almanya hem de Türk toplumu için tarihi bir gelişme olarak gören STK temsilcileri, bu gelişmenin toplumun birlikteliğine katkı sunacağına vurgu yaptı.

Türk sivil toplum kuruluşları (STK), Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulan koalisyon hükümetinde SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz’un Göç ve Uyum’dan Sorumlu Devlet Bakanı olmasını tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi. Birinci nesil Türklerin toplumun en alt tabakasından, bir kısmı itibariyle okuma yazma bile bilmeden Almanya’ya geldiğini hatırlatan STK temsilcileri, bu toplumdan federal bakan çıkmasının kat edilen aşamayı gözler önüne serdiğine dikkat çekti. STK temsilcileri, Özoğuz’un federal bakan olması ve yeni hükümetten beklentileri ile ilgili görüşlerini özetle şu şekilde sıraladı:

Tayfun Keltek (KRV Eyalet Uyum Meclisi Başkanı):

Göçmenlerin olmazsa olmazı olan çifte vatandaşlık koalisyondan istediğimiz gibi çıkmadı. Türk bir bakanın hükümette olması ise tüm topluma bir sinyal, göçmenlere karşı genel atmosferin düzelmesi için çok olumlu bir girişim. Aydan Hanım’ın, göçmenlerin yüzde 80’inin dünya görüşünü yansıtan bir politik duruşu var. Bu ülkenin orta ve uzun süreli menfaatleri açısından çok büyük katkıları olacaktır.

İbrahim Küçükyıldız (Akademisyen insiyatifi DEIN Köln Başkanı):

Özoğuz’un bakan olup kabineye girmesi tarihi. Yabancı kökenlinin bakan olmasıyla, ‘herkesin önü açık’ mesajı verilmiş oluyor. Bu mesaj ırkçı görüşlülere de gitmeli. Entegrasyon için Alman tarafının da bir şeyler yapması gerektiğinin farkına vardılar. Çözüme yönelik daha iyi çalışmalar yapacaktır. Özoğuz’un bu makama getirilmesi toplumun birlikteliği için faydalı olacaktır.

Bekir Yılmaz (Berlin Türk Cemaati TGB Başkanı):

‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ denir. Sayın Özoğuz’dan beklentilerim; Uyum Zirvesi’ni iptal etmesi veya katılımcıları değiştirmesi. Türk ve diğer göçmen grupların gerçek temsilcileriyle çalışmalar yürütebilirse her desteği veririz. Anadil, İslam’ın tanıması yönünde çalışmalar yapmalı, hatta en önemli görevi kabinedeki bakan arkadaşlarını gerçek, barış dini İslam hakkında bilgilendirmesi olur.

İhsan Öner (ATİB Genel Başkanı):

Türkiye kökenli bir siyasinin federal bakan olması bizi sevindiriyor. Bu gelişme başta kabinedekiler olmak üzere, birilerine mesaj vermeli. İnşallah bizleri hayal kırıklığına uğratmadan, bir Alman kökenliden daha ileri şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Opsiyon modeli belki bir adımdır ama, bize söz veren, ‘çifte vatandaşlık olmadan imza atmayacağız’ dediği halde atan SPD’den çok fazla da umutlu değilim.

Mustafa Yeneroğlu (IGMG Genel Başkan Yardımcısı):

Almanya’daki Türkler için tarihi bir dönüm noktası olan bu gelişme bizi sevindirdi. Bu, farklı unsurlarla bir göç toplumu olduğumuzun resmi kabulüdür. İslam Konferansı, Müslümanların kurumsal hakları, anti terör gibi konularda İçişler Bakanlığı’nın atacağı muhtemel yanlış adımları tashih edici bir fonksiyon ifa etmesini umuyoruz. İnançlı bir aileden geliyor. Göç politikalarına damgasını vurabilir.

Erdal Tekin (HDF KRV Başkanı):

Aydan Özoğuz’un federal bakan olması bizim için önemli bir kazanımdır. Sorunlarımızın çözümü konusunda Sayın Özoğuz’dan beklenti içindeyiz. Onun döneminde göç ve uyum politikalarında bir evrilme bekliyoruz. Kendisi bakan olarak oradaki siyasi laboratuvarı çok iyi çalıştıracaktır. CİHAN

Yorumlar