Türk Toplumu Eğitime Meraklı Fakat İmkanlardan Habersiz

Berlin-Mitte Jobcenter Uyum Sorumlusu Sibel Çeliker, Almanya’da öğrenilmesi mümkün meslek yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi. Buna rağmen Türk gençlerinin belli meslek alanlarında yoğunlaşmasından yakınan Çeliker, gençleri aydınlatmak...

Google Haberlere Abone ol
Türk Toplumu Eğitime Meraklı Fakat İmkanlardan Habersiz

Berlin-Mitte Jobcenter Uyum Sorumlusu Sibel Çeliker, Almanya’da öğrenilmesi mümkün meslek yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi. Buna rağmen Türk gençlerinin belli meslek alanlarında yoğunlaşmasından yakınan Çeliker, gençleri aydınlatmak ve sevdikleri mesleğe sahip olmalarını sağlamak için camilerde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

Almanya’daki Türk gençleri meslek seçerken bilinen belli mesleklerin dışına pek çıkmıyor. En çok seçilen meslekler kızlarda kuaförlük, kasiyerlik, doktor yardımcılığı ve tezgahtarlık olarak şekillenirken, erkek de araba tamircisi, elektrik tesisatçısı, gaz-su tesisatçısı, badanacı-boyacı olarak ortaya çıkıyor. Berlin’in Mitte semtindeki İş Bulma Kurumu’nda uyum sorumlusu olarak çalışan Sibel Çeliker, gençlerin meslek seçiminde belli mesleklere takılıp kalmalarını bilgi eksiliği ile açıkladı. Türklerin başta meslek seçimi olmak üzere iş dünyasına ilişkin birçok konuda bilgi sahibi olmadığını anlatan Çeliker, bu bilgi açığının giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“İnsanımız eğitime meraklı ancak imkanlardan habersiz“ diyen Çeliker, gençler arasındaki bilgi açığını kapatmak amacıyla toplantılar düzenleyeceklerini söyledi. Çeliker Mayıs ayında gerçekleştirilmek üzere iki toplantı planlamış. Bunlardan ilki 16 Mayıs’ta saat 14.00‘te, diğeri ise 24 Mayıs’ta saat 10.00’da başlayacak. Berlin’de, Reinickendorferstrasse 38/39 numarada bulunan DİTİB’e bağlı Yunus Emre Camii’nde gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantıları Türkçe olarak yapılacak. Toplantılarda gençlerle velileri Almanya’daki meslekler üzerine bilgilendirecek.

300’DEN FAZLA MESLEK VAR

Almanya’da 300’den fazla mesleği öğrenme imkanı bulunduğunu belirten Uyum Sorumlusu Çeliker, gençleri düzenleyecekleri toplantılara katılmaya çağırdı. Başka hangi mesleği seçeceğini bilemediği için bilinen mesleklerden birinde karar kılan, ancak seçtiği mesleği sevmeyen gençlerin eğitimlerini yarıda bıraktıklarını da hatırlatan Çeliker, “İnsan öğrendiği mesleği ömür boyu yapıyor. Bu yüzden mesleğinizi sevmeniz lazım. Bu da meslek seçimiyle başlıyor. Kendinize uygun bir meslek seçmeniz için de hem yeteneklerinizin farkında olmalı, hem de bildiğinizden farklı meslekleri tanımalısınız." diye konuştu.

4 YAŞINDAYKEN GELDİ

Berlin Mitte İlçesi’nde Jobcenter Uyum Sorumlusu olarak çalışan 45 yaşındaki Sibel Çeliker Almanya’ya 4 yaşındayken gelmiş. İlkokul ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Berlin Hür Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’nde okuyan Çeliker, Federal Çalışma Ajansı’nda çalışmaya 2004 yılında başlamış Uyum Sorumlusu görevini ise geçen yıl üstlenmiş.

Yorumlar