Türk Sağlık-Sen: Yöneticilik yapan 3 bin hekim nöbet sistemine dahil edilmeli

Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına torba kanunla getirilen ayda asgari 8 saat nöbet uygulamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Sağlık-Sen: Yöneticilik yapan 3 bin hekim nöbet sistemine dahil edilmeli

Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına torba kanunla getirilen ayda asgari 8 saat nöbet uygulamasına tepki gösterdi. 3 bin doktorun Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında yönetici olarak çalıştığını belirten Bilal, "Çalışan sayısını gerekçe göstererek aile hekimliği çalışanlarına nöbet tutturmak yerine, çeşitli ayak oyunlarıyla nöbet tutması gereken çalışanları muaf ederek yeni görev yerleri icat etmekten vazgeçmek, daha adil bir uygulama olacaktır." dedi.

Aile Hekimliği Kanunu'nun 3. maddesinin 5. fıkrasının ikinci cümlesinin, "Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, 657 sayılı kanunun ek 33. maddesinde belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat, ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilir." şeklinde değiştirildiğini belirten Şube Başkanı Bilal, nöbet karşılığı olarak da "Nöbet ücreti ödenir." hükmünün eklendiğini bildirdi. Bakanlığın, bu uygulamaya gerekçe olarak bütün sağlık personelinin nöbet hizmetine katkısını sağlamak, sağlık insan gücünün verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesini temin etmek, sürekli mesleki eğitim ve acil sağlık hizmeti pratiklerinin devamlılığını sağlamayı gösterdiğini ifade etti. Bakanlık yetkililerinin, sağlık personelinin verimli ve etkin çalışabilmesini temin etmek istemesi halinde bir öneride bulunan Bilal, "Zaten kendi görevini yapma konusunda her türlü fedakârlığı gösteren çalışanlara ekstra işler yüklemek ve iş yoğunluklarını arttırmak yerine, kendi görev alanı dışında işlerde çalıştırmasınlar. Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 45. maddesinde, 'Hiçbir memur, sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.' hükmü mevcuttur." şeklinde konuştu.

Mevzuata ve sağlık personeli yetersizliğine rağmen Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında yönetici olarak çalışan 3 bin hekim bulunduğunu kaydeden Musa Bilal, "Bu yönetici hekimlerin, almış oldukları eğitim ve hekimlik mesleği dışında başkaca işlerde görevlendirmeleri, sağlık insan gücünün verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesinin önünde engel teşkil etmekle beraber, zaten yetersiz olan sağlık çalışanlarının iş yükü daha da artmaktadır. Sağlık Bakanlığı, ihtiyacı olan sağlık personelinden çok daha az bir sayıyla hizmet vermektedir. Elinde bulunan sağlık personelini, etkin ve verimli bir şekilde kullanmak durumundadır. Bunun yolu da mevcut çalışanların iş yükünü arttırmak yerine, Devlet Memurları Kanunu'nun 45. maddesi hükümleri çerçevesinde tüm sağlık çalışanlarını sınıfı içerisinde istihdam etmektir." dedi. CİHAN

Yorumlar