Türk Sağlık Sen ebelerin sıkıntılarını anketle belirledi

Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, Ebeler Haftası nedeniyle Türk Sağlık-Sen olarak bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Sağlık Sen ebelerin sıkıntılarını anketle belirledi

Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, Ebeler Haftası nedeniyle Türk Sağlık-Sen olarak bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.
İnternet siteleri üzerinden sorunları tespit etmek için gerçekleştirilen ankete bin 295 ebe arkadaşının katıldığını kaydeden Çetin şöyle konuştu“ Anket sonuçlarına göre ebe arkadaşlarımızın; yüzde 70’i son bir yılda fiziksel veya sözlü şiddete uğramış. Yüzde 75 ücretlerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Yüzde 55’i sabit ek ödeme dışında sadece 0-100 TL arasında performans ücreti alıyor. Yüzde 78’i kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından mobbinge maruz kalmış. Yüzde 38’ine göre çalışma hayatlarındaki en büyük endişe amir baskısı, Yüzde 25’ine göre ise iş güvencesinin ortadan kalkması. Çalışma hayatlarını zorlaştıran en önemli unsur yüzde 32’sine göre personel eksikliği, yüzde 26’sına göre ücretlerin yetersizliği. Yüzde 26’sı, 60 saatin üzerinde, yüzde 13’ü ise 40 saatin üstende aylık nöbet tutuyor. Yüzde 88’inin çalıştığı kurumda kreş hizmeti bulunmuyor. Yüzde 75’i Sağlık Bakanlığı’nın sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor. Yüzde 67’si ailelerine az vakit ayırabilmekten şikayetçi. Yüzde 16,37’sı ise hiç vakit ayıramadığını belirtiyor.”
Ankette ortaya çıkan sonuçların ülkemizde görev yapan yaklaşık 54 bin ebe arkadaşının sıkıntılarla uğraşmakta olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Çetin “ Birçok sorunla baş başa bırakılmışlardır. Aldıkları ücretler yeterli değildir. Şiddet ve mobbinge maruz kalmaktadırlar. Aileye hizmet verenlerin, annelerin ve bebeklerin yanında olanların, ailelerine vakit ayıramamaları, kreş hizmetinden bile çok büyük oranda mahrum kalmaları kabul edilebilir gibi değildir. Türk Sağlık-Sen olarak 21-28 Nisan Ebeler Haftasında sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz. Göstermelik kutlamalar yerine ebe arkadaşlarımızın mağduriyetlerini çözmeden, taleplerini karşılamadan yana bir tavır ortaya konulmalıdır” dedi.
CİHAN

Yorumlar