Türk okullarının öğrencileri dünyaya Hocalı katliamını anlatıyor

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ın Hocalı köyünde 1992’de Ermenistan askerleri tarafından yapılan soykırımın kurbanları bir kez daha anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türk okullarının öğrencileri dünyaya Hocalı katliamını anlatıyor

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ın Hocalı köyünde 1992’de Ermenistan askerleri tarafından yapılan soykırımın kurbanları bir kez daha anıldı. Ermenistan askerlerinin Hocalı’da sergiledikleri soykırım ve vahşette resmî rakamlara göre 613 masum Azeri katledildi. Ermenistan’ın yaptığı soykırımı dünyaya anlatmak için dünyanın dört bir yanındaki Türk okulları harekete geçti. Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ile Azerbaycan Diyalog ve Kardeşlik Derneği (ADKA-DER) tarafından yapılan çalışmayla, "Dünya Hocalı’yı Anlatıyor, Sen de Anlat" projesi düzenlendi. Proje kapsamında 29 ülkede bulunan Türk okullarında okuyan çeşitli dillerden ve etnik kökenden yüzlerce öğrenci şiir, resim ve kısa filmlerle Hocalı katliamını anlattı. Eserler arasında yapılan değerlendirme sonucu dereceye girenlere ödül verildi.

İzmir'de Tepekule Kongre Merkezi’nde Hocalı katliamında hayatını kaybedenler için anma gecesi düzenlendi. Geceye katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, böyle bir toplantının yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Gittikleri her yerde Ermenistan askerlerinin Hocalı’da yaptıkları katliamı anlattıklarını belirten Paşayeva, “Ermenistan, işgal ettiği Azerbaycan’ın Hocalı kentinde, Azerbaycan insanına karşı soykırım yaptı. Bu yapılan soykırım, Azerbaycan insanına karşı yapılan soykırım olmakla beraber, Türk insanına karşı yapılan soykırım olmakla beraber insanlık aleyhine yapılmış bir cinayettir. Hocalı soykırımını yapanlar mutlaka adalet karşısında hesap vermelidir, çünkü Hocalı'da bir kent, yer üzerinden silinmiştir. Çocukların gözleri çıkarıldı, yaşlılar, kadınlar, çocuklar acımasızca katledildi, soykırıma maruz kaldılar.” dedi. Söz konusu projenin son derece önemli olduğunu ifade eden Milletvekili Paşayeva, “Dünyanın 29 ülkesinden öğrenciler, bugünlerde Hocalı ile ilgili bilinç içinde. Hocalı’da yapılan soykırımı anlatıyor, 'Hocalı’ya adalet' diyorlar. Hocalı soykırımını yapanların, adalet karşısında hesap vermesini istiyorlar. 29 ülkeden 53 öğrenci resimleriyle, şiirleriyle, kısa belgesellerle Hocalı soykırımını anlatıyor. Bugün yarışmanın galiplerine ödül verilecek. Ben bu gençlere ve bu gençleri yetiştirenlere teşekkür ediyorum. Onlar, insanlığın yanında olduklarını gösterdi, adaletin yanında olduklarını gösterdi.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova da Hocalı soykırımını anlatan yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür ederek şunları söyledi: “Hocalı öyle bir derttir ki içimizden hiç çıkmayacak. 22 senedir bu dertle yaşıyoruz. Dünyanın 100’e yakın ülkesinde dış temsilciliklerimiz var, oralarda da Hocalı soykırımıyla ilgili törenler yapıyoruz ama kardeş Türkiye, bizim için bütün ülkelerden farklıdır. Aynen bizim ulu önder Haydar Aliyev’in dediği gibi tek millet olduğumuzu bugünlerde daha çok görüyoruz. Ulu önder Atatürkümüz'ün dediği gibi, ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimizdir, kederi kederimizdir.’ Bu kelamları Türkiye’de daha çok görüyoruz.”

HOCAEFENDİ'NİN VAAZ VE DUASINI HATIRLATTI

Azerbaycan Uluslararası Tahsil Merkezi ve Çağ Öğretim İşletmeleri Başkanı Enver Özeren ise 1990 ve 1992’de yaşanan katliamları hatırlattı. Azerbaycan’da 20 Ocak 1990’daki katliamı hatırlatarak, “Azerbaycan, 1990’daki katliama maruz kaldığı gün muhterem büyüğümüz Fethullah Gülen Hocaefendi, hepiniz biliyorsunuz ki İzmir’de yaptığı vaazında o günkü konuşmasını acı, ızdırap ve gözyaşı içinde yaptı. Belki konuştuğu kürsüde dakikalarca baygın kalıyordu. O gün dünyaya bir ses işittirilemiyordu ve kendi ifadeleri içinde kardeşlerimiz orada çiğneniyor, tankların paletleri altında eziliyor, namus elden gidiyor, çoluk çocuk kadın demeden bir katliam var ve biz sesimizi duyuramıyoruz, dünyaya sesimizi işittiremiyoruz. Bu sese bir aksiseda ses verecek bir ses de yok ve bari bir dua diye o gün yaptığı buradaki konuşma ve her sene 20 Ocak katliamında o günkü konuşma bantları, görüntüler Azerbaycan medyasında da yer aldı. İnternet haber sayfalarında yer aldı. O gün amatör kameralarla çekilen o görüntüler, dünya medyasına Türkiye aracılığıyla verilmeye çalışıldı. Aradan iki yıl geçer geçmez 26 Şubat'ta Hocalı soykırımında her yaştan, ana karnında olanından tutun 80 yaşına kadar olan insanlar yeniden bulundukları yerde öldürülüyor, sürgüne tâbi tutuluyor ve yeniden Azerbaycan bir facia yaşıyordu. Elbette insanlık bu faciayı yaşamamalıydı ama siz de takdir edersiniz ki dünya barışı adına yeni nesiller yetişmeli ki biz uluslararası platformda, maruz kaldığımız bu soykırımı diplomasinin diliyle, akademik dille, değişik meclislerin diliyle ele alalım. Tarihin geride kalmış sayfalarının arasında değil, mutlaka hak yerini bulsun, adalet yerini bulsun, bir kez daha bunları yaşamayalım diye bunlara uzun vadeli bir çalışma, bir nesil yetişmesi, nesillerin yetişmesi gerekirdi. Türkiye ve kendi kardeşlerimiz, kardeş ülkeler ve ilk projenin hayata geçtiği yer Azerbaycan. Azerbaycan’ın önderi Haydar Aliyev Cenapları, işte bugün 160 ülkede var olan okulların ilkini o Nahçıvan’da meclis başkanıyken açtı. Bu okullar, kendi kardeş ülkemiz Azerbaycan’da faaliyetini devam ettirdi. Bugün burada insanlık barışı adına bu çatı altında biraraya gelen insanlar, gençler, 29 ülkeden arkadaşlar bu zulmü değişik kategorilerde değerlendirmiş oldu.” şeklinde konuştu.

Daha sonra 29 ülkeden, "Dünya Hocalı'yı Anlatıyor, Sen De Anlat" projesine katılan ve eserleri dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. CİHAN

Yorumlar