Türk okullarında eğitim görmüş öğrenciler söylenenler karşısında şaşkın

Dünyanın farklı ülkelerindeki Türk okullarında eğitim gören ve üniversite okumak için Trabzon’a gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen ‘Muhacir Gecesi’ büyük ilgi gördü.

Google Haberlere Abone ol
Türk okullarında eğitim görmüş öğrenciler söylenenler karşısında şaşkın

Dünyanın farklı ülkelerindeki Türk okullarında eğitim gören ve üniversite okumak için Trabzon’a gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen ‘Muhacir Gecesi’ büyük ilgi gördü. Mini Türkçe Olimpiyatlarını andıran etkinlikte misafir öğrenciler, yaptıkları sunumlarla gönülleri fethetti.

Trabzon Dostları Derneği tarafından Ahmet Asiye Cinemre Erkek Öğrenci Yurdu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, dünyanın değişik ülkelerindeki Türk Okulları vasıtasıyla Türkiye’ye üniversite okumaya gelen öğrenciler sahne aldı. Endonezya, Somali ve Kızgızistan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden Trabzon’a gelen gençlerin hazırladığı program, Kur’an-ı Kerim ve hep birlikte Esma-i Hüsna’nın okunmasıyla başladı. İlahiler ve naatı şereflerin okunduğu programda misafir öğrenciler ayrıca bazı skeçler sahneledi, halk oyunlar gösterileri yaptı.

Somalili Ahmet Abdullah’in seslendirdiği ‘Sen Muhammet’sin (sas) Muhabbetsin’ naatı ile izleyicileri, manevi iklimlerde yolculuk etti. Kırgız öğrenciler de gösterilerinde Türk Okulları’nın kendilerine ve ülkelerine yaptığı katkıyı anlattı. Endonezyalı öğrencilerin ülkelerine ait dans gösterileri ve oynadıkları horon da katılımcıları adeta büyüledi.

Programda Türk okullarıyla ilgili düşüncelerini de ifade eden bir Kırgız öğrenci, o okullarla tanışmadan Türkiye ve Türk insanı hakkında bilgiye sahip olmadığını vurguladı. Türk eğitimcilerin Kırgızistan’a gelmesiyle bu tanışıklığın başladığını anlatan öğrenci, “Bize Türkiye’yi ve insanınızın tanıttılar. Bu güzel memlekete gelmemize vesile oldular. Ama görüyorum ki, burada bu okulları kapatmaya çalışıyorlar. Bunu yapmak isteyenleri şu söylemek istiyorum; bunu niye yapıyorsunuz, siz Türkiye’nin adını başka ülkelerde duyulsun istemiyor musunuz?” diye sordu.

Kırgız Türk Okulu’nda 5 sene okuduğunu söyleyen bir başka öğrenci de duygularını şöyle dile getirdi: “Beş sene Türk öğretmenlerimin içerisinde kaldım. Her olaylarına şahit oldum. Ailelerini çok yakından tanıdım. Şu anda Türkiye’de bazı olaylar yaşıyoruz. Bu hocalarıma ‘İsrail uşağı, Amerikan uşağı’ diyorlar, iftira atıyorlar. Ben bu iftiralar karşısında susmak istemiyorum, susan dilsiz şeytan olmak istemiyorum. Ben sizlere canlı örneğim. Öyle bir şey yok olsaydı 5 sene içerisinde nasıl anlamayayım. Bir kere bile ağızlarından kaçırmazlar mı? Ne İsrail duydum onlardan ne Amerika. Artık bu iftiraları bıraksınlar.”

CİHAN

Yorumlar