'Türk okulları sayesinde sesimiz ve sözümüz dinlenir hale geldi'

Türkiye'nin en çok izlenen yerli belgeseli Ayna'nın yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, Türk okulları sayesinde Türkiye’nin dünyada sesinin ve sözünün dinlenir hale geleceğini söyledi. Saim Orhan, "Dünyanın dört bir yanında bulunmak zorunluluk....

Google Haberlere Abone ol
'Türk okulları sayesinde sesimiz ve sözümüz dinlenir hale geldi'

Türkiye'nin en çok izlenen yerli belgeseli Ayna'nın yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, Türk okulları sayesinde Türkiye’nin dünyada sesinin ve sözünün dinlenir hale geleceğini söyledi. Saim Orhan, "Dünyanın dört bir yanında bulunmak zorunluluk. Mozambik bir zamanlar İslam toprağıymış. Müslüman tüccarlardan Musa bin Bek buraya gelmiş. Ülkenin asıl ismi de budur ama bizler vazifemizi yapamayıp da çekilince Portekiz gelmiş ve 500 yıl sömürmüş. Ülkenin adını, dinini, kültürünü değiştirmiş. Ülke, Portekizce konuşuyor. Hristiyan misyonerler gelmiş, dinlerini yaymış. Neden oralarda olmamız gerektiğinin net örneklerinden biridir." diye konuştu.

Saim Orhan, Tokat Çalışanlar Kültür Derneği’nin (TOKDER) düzenlediği konferansta konuştu. Tokat Yeşilvadi Tesisleri'ndeki konferansa yoğun ilgi gösterildi.

"DÜNYANIN HER YERİNDE OLMALISIN"

Dünyanın her yerinde olmayan bir Türkiye’nin ayaklarının üzerinde sağlam durmasının mümkün olmayacağını vurgulayan Orhan, "Her kıtaya dağılan 10 binlerce eğitim gönüllüsü, şanlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandırıyor. Geçmişte çok güzel şeyler başarmış ve adını tarihe altın harflerle yazdıran bu milletin torunları yine sahneye çıkarak, arkasında Anadolu insanının olduğu bu okullar, bu eğitim gönüllüleri, gittikleri ülkelerde fahri büyükelçilik yapıyorlar." şeklinde konuştu.

"GİTMEZSEN TANIYAN YOK"

Saim Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gitmesek, oralarda Türkiye’yi bilen, tanıyan insanlar yok. Gittiğin ölçüde tanınıyor ve biliniyorsun. Okullar olunca arkadan işadamları, esnaflar, sanayiciler gidiyor. Türkiye’yi bilmeyen ülkeler şimdi el üstünde tutuyor. Dünya genelinde dilimiz ve kültürümüz adına muhteşem güzellikler oluşuyor. "

TOKDER Başkanı Amil Şimşek ise Türk okullarından yetişenlerin, Türkçeyi ve Türk kültürünü öğrendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Milletimiz ve devletimiz adına her türlü diyalogu kurmaya hazır ve istekli bir hayli insan yetişmektedir. Bu müesseseler her yerde kendi kültürümüzün ana motifleriyle farklı kültürel ilişkiler dokuyor. Okulların bulunduğu hemen her yerde, oraya eğitim ve kültürle giden insanlar aynı zamanda ekonomik ilişkiler geliştirecek imkanlarla da gidiyor. İş ve ticaret ilişkilerini geliştiriyorlar."

Program sonunda günün anısına Saim Orhan’a plaket takdim etti.

CİHAN

Yorumlar