'Türk okulları, Filipinler'de kültüre ve ticarete büyük katkı sağlıyor'

Filipinler Devlet Başkan Danışmanı ve Yabancı Ülkeler Birliği Başkanı Abdulgani Macatoman, Türk okullarının, iki ülke arasındaki kültür ve ticarete büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Filipinler'den resmi ve sivil yetkililer, Burdur’da...

Google Haberlere Abone ol
'Türk okulları, Filipinler'de kültüre ve ticarete büyük katkı sağlıyor'

Filipinler Devlet Başkan Danışmanı ve Yabancı Ülkeler Birliği Başkanı Abdulgani Macatoman, Türk okullarının, iki ülke arasındaki kültür ve ticarete büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Filipinler'den resmi ve sivil yetkililer, Burdur’da gezi ve incelemelerde bulundu. Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu’na (TUSKON) üye Burdur Tüccar ve İşadamları Derneği’nin (BUTİAD) davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Filipinlerli heyet, Ticaret Odası'nda toplantı yaptı. Toplantıda, Filipinlerin Ankara Büyük Elçisi Maria Sancez, Filipinler Devlet Başkan Danışmanı ve Yabancı Ülkeler Birliği Başkanı Abdulgani Macatoman, Filipinler-Türkiye Ticaret Odası Başkanı İrfan Karabulut, Burdurlu iş adamları ve dernek üyeleri hazır bulundu. Burdur’da değişik sektörde hizmet veren iş adamları ve yabancı temsilciler, iki saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çeliker, katılımcılara şehir hakkında bilgi verdi.

Toplantıda konuşan Abdulgani Macatoman, Filipinler ile Türkiye’nin dostluğunun eskilere dayandığını, Türk okullarının da kendi ülkelerinde açılması ile yeniden güçlendiğini kaydetti. Eşinin Sultan Abdülhamid Han’ın torunu olduğunu dile getiren Macatoman, "Dolayısı ile biz kendimizi Türk kabul ediyoruz. İlişkilerimiz o günden beri devam ediyor. Türk okullarının ülkemizde açılması ile bu dostluğumuz daha da gelişti. Türk okulları, ülkemize ve dünyaya sadece eğitim ve kültür yönünden değil ticaret yönünden de ciddi katkılar sağlıyor. Hatta diyebiliriz ki bizim ülkemizdeki Türk okulları, Türkiye ile aramızda yaptığımız birçok ticari anlaşmaların yapılması konusunda bize yardımcı oldu. Buralardan mezun olan çocuklar dünya standartlarında yetişiyor.” diye konuştu.

Filipinler’de yaşanan yüzyılın felaketinde, Türkiye’nin Kimse Yok Mu Derneği vasıtasıyla önce ciddi manada nakit yardımında bulunduğunu ve 3 okul açılarak eğitime katkıda bulunulduğunu dile getiren Macatoman, “Zor zamanlarımızda yanımızda olan Türk halkı ile ticareti her geçen gün artırıyoruz. Bundan sonra da artıracağız. Uzak demeyin, ülkemize yatırım için bekliyoruz. Burdur’un mermeri Çin üzerinden işlenip bize geliyor. Kirazınız ünlü diyorlar. Sizlerle her konuda ortaklık anlaşması yapabiliriz. Sizleri devlet başkanım adına ülkem davet ediyorum.” dedi.

Macatoman’ın çevirmenliğini yapan Filipinler-Türkiye Ticaret Odası Başkanı İrfan Karabulut da Filipinler'e yatırım veya ihracatın önemine değindi. Karabulut, şunları söyledi: “Filipinler, dünyada ve Pasifiklerde ekonomisi yüzde yedi oranı ile en fazla büyüyen ülkelerden. Kiraz son satıcıda 52 dolar. Ülkemiz her bakımdan zengin, her konuda bu ülke ile ticaret yapılabilir. Yakında direkt uçuşlar da olacak. İngiltere ile beraber dünyada resmi dili İngilizce olan iki ülkeden biri. Eğitim alanında ortak çalışmalar yapılabilir. Bizler ve Türk okulları da iki ülke arasında sosyal ilişkilerde olduğu kadar, ticari alanda da gelenlere yardımcı oluyoruz.”

Burdur Ticaret Odası'nda öğle yemeği ile devam eden görüşmelerde, Türk ve Filipinler heyeti, ticaret yapabilecekleri konularda sektör temsilcileri ile yatırım imkânlarını değerlendi. BUTİAD üyeleri, Burdurlu sanayiciler ve meslek guruplarını yabancı heyetle tanıştırdı. Heyet, ziyaretler kapsamında, Burdur Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren dernek üyelerine ait fabrika ve iş yerlerini ziyaret etti. Burdur İnsuyu Mağarası’nı da gezen misafirlere, Yeşiltepe’de kahve ikram edildi.

Burdur Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Filipinler heyetine Başkan Ali Orkun Ercengiz, Filipinler Büyükelçisi Büyükelçi Maria Sancez’e Burdur Alaca dokumalarından şal hediye etti. Filipinler heyeti, Burdur’daki ziyaretlerinin ardından Afyon’a geçti.

CİHAN

Yorumlar