Türk: Mardin aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir kent değildir

Sinemardin 9. Uluslararası Mardin film festivali başladı. Festivalin açılışını yönetmenliğini Hisham Zaman’ın yaptığı bol ödüllü bir film olan ‘Kar Yağmadan Önce /BeforeSnowfall’ filmi ile yapıldı. Festivale, Türkiye, Irak ve...

Google Haberlere Abone ol
Türk: Mardin aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir kent değildir

Sinemardin 9. Uluslararası Mardin film festivali başladı. Festivalin açılışını yönetmenliğini Hisham Zaman’ın yaptığı bol ödüllü bir film olan ‘Kar Yağmadan Önce /BeforeSnowfall’ filmi ile yapıldı. Festivale, Türkiye, Irak ve İran'dan toplam 60 film katıldı.

Meridin otelde verilen kokteyl ile başlayan SinemaMardin film festivaline Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, AK Parti’nin eski kurucularından ve bakanlarından Mir Dengi Fırat, HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan ve Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Emin Irmak, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, film yapımcıları, oyuncular ve çok sayıda davetli katıldı.

Festivalin açılış konuşmasında Mardin’de çekilen bazı dizileri eleştiren Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir kent olmadığını belirterek, demokrasi mücadelesini veren ve gerçekten halkımızın mutluluğu için çaba gösteren bir kent olduğunu söyledi.

Mardin, dizilerde göründüğü gibi olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, ”Bunu herkesin görmesi lazım, bu diziler bu halkın, Mardin'in kültürünü doğru yansıtmıyor. Mardin, dizilerde gördüğümüz gibi değildir. Evet hoşgörünün şehri, birçok kültürün, inancın buluştuğu bir şehir. Ama Mardin gerçekten kültürüyle, demokrasi anlatışıyla, yine sivil toplum örgütlerinin çabalarıyla bugün Türkiye'de en modern, en çağdaş kent. Aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir Kent değil. Demokrasi mücadelesini veren ve gerçekten halkımızın mutluluğu için çaba gösteren bir kenttir.” dedi.

'BÖLGEDE YAŞANAN DRAMLARI HALKIN NE OLDUĞU ANLATAN FİLMLERE İHTİYAÇ VAR'

Mardin'de ve bölgede yaşanan dramları, halkın ne olduğunu ve gerçekleri anlatan filmlere, dizilere ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Türk, "Film ve diziler, buradaki gerçekleri yansıtabilmelidir. Mardin, gerçek kültürünü ve gerçek kimliğini oluşturabilecektir. Türkiye ve dünyanın, bölgede yaşananları görmesi ve algılaması gerekir. SineMardin Film Festivali'nin kentin tanıtımına çok önemli katkısı var. Kültüre kendini adamış insanlarla Mardin'i güzelleştireceklerini ve her açıdan cazip hale getireceklerine inanıyoruz."

'MARDİN BİR FİLM PLATOSU OLMASI GEREKİR'

Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan da Mardin'in sadece sinamada değil, müzikte ve tiyatroda da adından söz ettiren bir şehir olması gerektiğini söyledi. Güldoğan, ”Mardin’de son 10 yılda çok ciddi ve başarılı filmlerin çekildi. Mardin bir film platosu olması gerekir. Mardin, sadece burada yaşanmış hikayelerin sinemaya aktarımı değil, artık başarılı filmlerin çekileceği plato da olmalı. Güzel örnekler var. Ama bunun çoğalması gerekir." diye konuştu.

MARDİN ÜNLÜ YÖNETMENLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

SineMardin Film Festivali koordinatörü Helün Fırat, düzenledikleri festivalin, sadece bölgede değil Türkiye'deki en önemli festivallerden biri olmaya aday olduğunu söyledi. Fırat, ”Bu anlamda da en çok yakışan şehirlerden bir tanesi Mardin. Çünkü; Mardin, bir plato şehir. Mardin, sinema sektörünü çok kaliteli bir altyapı sunmakta. Film festivalimizde, Mardinli sinema severlere film ulaştırmak yanında sinema sektöründe uluslararası ve ulusal anlamda yönetmenlerimizi ve sinema sektörünü Mardin'e davet edecektir. Festivalde 31 uzun metrajlı, 18 kısa metrajlı ve 11 de belgesel film olmak üzere 60 filmin yer alıyor.”

Daha sonra Festivalin açılışını yönetmenliğini Hisham Zaman’ın yaptığı bol ödüllü bir film olan ‘Kar Yağmadan Önce /BeforeSnowfall’ filmi ile SinemaMardin film gösterimi ile festival başladı. CİHAN

Yorumlar