Türk kültürünün güzellikleri Marktplatz-İstanbul’da toplandı

‘Markplatz İstanbul’ etkinliği bu yıl da farklı milletlerden çok sayıda insanı buluşturdu. Etkinliği ziyaret eden Almanlar, Türk kültürünün zenginliğine vurgu yaparken, kültürler arasında köprü kuran festival için gönüllü olarak...

Google Haberlere Abone ol
Türk kültürünün güzellikleri Marktplatz-İstanbul’da toplandı

‘Markplatz İstanbul’ etkinliği bu yıl da farklı milletlerden çok sayıda insanı buluşturdu. Etkinliği ziyaret eden Almanlar, Türk kültürünün zenginliğine vurgu yaparken, kültürler arasında köprü kuran festival için gönüllü olarak çalışan kadınların aylar süren fedakarlıkları büyük takdir topladı. Stuttgart Karlsplatz’da 2 bin 500 metrekarelik alanda kurulan Marktplatz-İstanbul Kültür Festivali bugün sona eriyor. Gesellschaft für Dialog Baden-Württemberg (GfD BW) derneği tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen festival büyük ilgi görüyor.

Birbirinden farklı etkinliklerin gerçekleştirildiği festivalde ebru sanatından cam işleme sanatına, bakır işlemeden taş işlemeye kadar çok sayıda Türk el sanatları görücüye çıktı. Hediyelik eşya ve kitap stantları da ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Folklor, sema gösterisi, sıra gecesi, kına merasimi, solo konserler, enstrümantal dinletiler de her sene olduğu gibi bu yıl da festivalde yerini aldı. Festival alanında kurulan yemek stantlarında zengin kebap çeşitleri, ev yemekleri, tatlılar, çay, kahve ve Kahramanmaraş dondurması da büyük ilgi gördü.

Stuttgart Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşen ‘Marktplatz İstanbul’ koordinatörü aynı zamanda GfD-BW Dinler ve Kültürlerarası diyalog sorumlusu olan Samet Er, festivale Almanların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 20 bin kişinin ziyaret ettiği festivali bu yıl yaklaşık 30 bin kişi ziyaret etti. Er, “Bazı Alman misafirler kültürünüzün bu kadar zengin olduğunu bilmediklerini söylediler.” dedi. Hafta içi saat 20.00’de bitmesi gereken festival ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı gece 22.00’ye kadar devam etti. Bu yıl festivalde Gaziantep’ten mozaik, bakır işleme, sedef, yemeni el sanatları ustaları ve katmeri ustası katıldı.

Festivale katılan bir Alman ziyaretçi de Türk kültürünün zenginliğine vurgu yaptı. Stuttgart’ta tanındığı için ismini vermek istemeyen S.G, festivale her yıl katıldığını söyledi. Bu yıl festival olduğunu çok geç öğrendiğini söyleyen G., “Böyle bir etkinliği duymamış olmamız çok üzücü. Alman medyası yazmayınca birçok Alman duymuyor” dedi. Türk kültürüne büyük ilgi duyduğunu söyleyen ziyaretçi, “Türkler ne kadar mükemmel bir ülkeye sahip olduklarını bilmiyor. Türkiye harika bir ülke” dedi.

Rusemarie-Jürgen Hesse çifti de Türk kültürüne ilgi duyan Alman ziyaretçilerden. Festivale bu yıl ikinci kez katılan çift, atmosferi ve Türk yemeklerini çok beğenmiş. Gördüğü görüntüler karşısında çok şaşırdığını söyleyen Rusemarie Hesse, “Alman halkı gelip görmeli” dedi.

FESTİVALİN GİZLİ KAHRAMANLARI

Festivalin yiyecek satışının arkasında otuz gönüllü kadın var. Bir ay içinde 150 kilo mantı, 100 kilo yaprak sarması, bin içli köfte, bin 500 sigara böreği, 500 tepsi su böreği hazırlayan marifetli eller, satış yapabilmek için çoluğunu çocuğunu evde bırakmış. Yasemin Çetin, 20 yıldır kermes ve festivaller için hazırlık yapan emektarlardan. Aynı zamanda çalışan bir kadın olan Çetin, “Tevekkül ettiğinizde bütün işleri bir arada yapabiliyorsunuz. Aslında biz kadınlar olarak bu işleri evimizde hep yapıyoruz ama birlik ve beraberlik içinde yapınca ayrı bir güzelliği oluyor.” diyor.

Selma Hakyemez de hazırlıklara bir ay önce başlamış. “Haftada bir gün mantı için, diğer günlerde diğer hazırlıklar için buluşuyorduk. Sabahtan akşama kadar hazırlık yaptık. Çok yorulduk ama yaşadığımız manevi atmosfer tüm yorgunluğumuzu unutturuyor.” diyen Hakyemez, bütün bir sene bu günü iple çektiklerini söylüyor. 15 yıldır etkinlikler için gönüllü yiyecek hazırlayan Hakyemez, festival günlerinde çalışabilmek için işyerinden izin alıyor. CİHAN

Yorumlar