Türk işadamlarına Arjantin’den yatırım daveti

Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği'ni (GESİAD) ziyaret eden Arjantin Milletvekili Jorge Mario Hugo Garayalde, ülkesinin konjonktürel olarak geçiş dönemi yaşadığını ama yatırımcıların şimdi gelip tohum ekerler, ön çalışma yaparlarsa kısa zama.

Google Haberlere Abone ol
Türk işadamlarına Arjantin’den yatırım daveti

Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği'ni (GESİAD) ziyaret eden Arjantin Milletvekili Jorge Mario Hugo Garayalde, ülkesinin konjonktürel olarak geçiş dönemi yaşadığını ama yatırımcıların şimdi gelip tohum ekerler, ön çalışma yaparlarsa kısa zaman sonra çok ciddi imkanların ortaya çıkacağını söyledi. Garayalde, Türk işadamlarını ülkesinde görmekten mutluluk duyacağını da kaydetti.
Alba Centro Dialogo İnternacional Kültürlerarası Diyalog ve Kültür Merkezi organizesi ile Türkiye gezisine katılan 17 kişilik Arjantin grubu, İstanbul, Ankara ve Kırşehir’den sonra Nevşehir’e geldi. Burada GESİAD hizmet binasını ziyaret eden grubu Başkan Yardımcısı Ali Ersan Erdoğan ağırladı. Konuklarına öğle yemeği ikram eden Erdoğan, dernek çalışmalarını anlattıktan sonra Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla dağıttıkları güllerden de takdim etti. Arjantinli konuklar ise kendilerinin de Hz. İsa’nın göğe yükseldiği günün yıldönümünü kutladıklarını belirtti.
Arjantin’de her alanda lider insanları yetiştirmek amaçlı kurulmuş, üniversitelerde başarılı olan ve liderlik özelliği bulunan gençlerin Amerika veya Avrupa ülkelerinde master ve doktora yapmalarında yardımcı olan FURP Vakfı Başkanı Graciela Adan ise Türk halkının sıcak davranışlarından ve yemeklerinden çok etkilendiklerini söyledi.
Kapadokya’nın kendilerini büyülediğini belirten Adan “Balonla gökyüzünden de izlemek istedik ama bu fırsatı elde edemedik. Buna çok üzüldük. Bu gezi boyunca Türkiye hakkında çok güzel izlenimlerimiz oldu. Bunları ülkemizde paylaşacağız” dedi.
Arjantin Milletvekili Jorge Mario Hugo Garayalde de, Türkiye’yi çok dostane, halkını ise çalışkan ve gelişmeye açık gördüğünü ifade etti.
İki ülke insanı arasında farklılıklardan çok benzerlikler olduğunu anladığını ifade eden Garayalde “Hristiyanlar olarak bizde kutsal günlerimizi yaşıyoruz. Hz. İsa’nın göğe yükseldiği günün yıldönümünü kutluyoruz. Bu kutsal günlerimizi Türkiye’de yaşamakta çok daha özel oldu. Sizin de Peygamberinizi anma günlerinize denk gelmesi de güzel oldu. Karşılıklı ziyaretlerin daha fazla olmasını istiyorum. Arjantin ve Türkiye’nin birlikte yapacakları çok işler olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Şu anda konjonktürel olarak Arjantin’de iş yapmanın zor olduğunu, bir geçiş dönemi yaşadıklarını kaydeden Garayalde şöyle konuştu:" Türk yatırımcılar şimdi ülkemize gelip tohum ekerlerse, ön çalışmalarını yaparlarsa kısa zaman sonra çok ciddi imkanlar ortaya çıkacak. Bunları kaçırmamış olurlar. Özellikle maden, petrol, alternatif enerji gibi alanlarda çok fırsatlar doğacak. Başkentimiz özellikle altyapısı ve metrosu tamamen yenileniyor. Bu alanlarda Türk işadamlarının yapacakları çok işler olduğunu düşünüyorum. Bounes Aires Eyalet yönetimi özellikle gençlerin software projelerini geliştirmelerini ciddi anlamda finanse ediyor. Bakamorte bölgesinde Latin Amerika’nın en önemli petrol rezervlerinden biri bulundu. Petrole ülkemizde yeni yatırımlar var. Türkiye’nin çok iyi olduğu ağır iş makineleri sektörüne çok ihtiyaç duyulacak. Katamarka bölgesinde ise altın ve diğer madenler var. Ülkemizde tarım sektöründe de ciddi yatırımlar yapılacak alanlar var” diye konuştu.
Arjantinli öğrenciler Türkiye’ye de gelecek
Alba Centro Dialogo İnternacional Kültürlerarası Diyalog ve Kültür Merkezi Müdürü Yunus Yaman ise dernekleri ile Arjantin’de eğitim alanında hizmet veren FURP Vakfı’nın ortak organizasyonu ile başkent Bounes Aires’ten bir milletvekili, yargıçlar, üniversitelerden öğretim üyeleri, avukatlar, gazeteci, rütbeli askerler, işadamları, çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan bürokratlardan oluşan 17 kişilik bir grupla 10 günlük Türkiye turuna çıktıklarını söyledi.
FURP Vakfı’nın, Arjantinliler tarafından her alanda lider insanları yetiştirmek amaçlı kurulduğunu kaydeden Yaman şöyle konuştu “ Üniversitelerde başarılı olan ve liderlik özelliği bulunan gençlerin Amerika veya Avrupa ülkelerinde master ve doktora yapmalarında yardımcı oluyorlar, maddi destek veriyorlar. Vakfın bursiyerleri iş hayatına atılınca bu kez kendileri vakfa yardımcı olmaya başlıyorlar. 44 yıl önce kurulmuş ve ülkede tanınan ve saygın bir vakıftır. Alba Diyalog Merkezi olarak bizde ülkede kültürlerarası diyalog faaliyetinde bulunuyoruz. Geziye katılanlar, Türkiye’nin tarihi, turistik özellikleri yanında ekonomisini, devlet yapısını tanımak üzere geldiler. İşadamları dernekleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ile kamu kurumlarında çalışan bürokratlarla görüşüyorlar. Sürekli sorularla ülkemizi her yönüyle analiz etmeye de çalışıyorlar. Dönüşte izlenimlerini vakıfta bulunan üyelerle paylaşacaklar. Bundan sonra burs verdikleri öğrencilerinin master ve doktora için Türkiye’ye de gelmelerini sağlamayı düşünüyorlar. Çünkü, buraya gelene kadar ülkemizin bu kadar gelişmiş, demokrat, huzurlu ve güvenli olduğunu bilmiyorlardı. Şu anda gördükleri karşısında çok şaşırmış durumdalar.”
CİHAN

Yorumlar