Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Soma’daki maden faciası bir katliamdır

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının bir iş cinayeti, bir katliam olduğunu söyledi.Konfederasyon tarafından Edirne’de düzenlenen 'İş...

Google Haberlere Abone ol
Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Soma’daki maden faciası bir katliamdır

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının bir iş cinayeti, bir katliam olduğunu söyledi.

Konfederasyon tarafından Edirne’de düzenlenen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri'nin açılışında konuşan Atalay, Soma’da meydana gelen maden faciasına değindi. Facianın ilk saatlerinde maden ocağında kaç kişinin olduğunu kimsenin bilmediğini vurgulayan Atalay, 48 saat içerisinde ne bakan ne de diğer yetkililerin içerideki sayıyı bilmediğini vurguladı. Atalay, “Böyle bir ülke, böyle bir ocak, ne hükümet, ne sendikacı, ne patron ne işçi kimse bilmiyor. Kimiler 400, kimileri ise içeride 300 kişinin olduğunu söylüyor. Böylesi bir çarpık tablo.” dedi.

Maalesef iki gün sonra işin vahametini anlamaya başladıklarını dile getiren Atalay, “İşin özü bu bir iş cinayetidir. Bu bir katliamdır. Dünyada bu boyutta insanlar hiç böyle can vermedi.” diye konuştu.

Sendika olarak orada ne olup bittiğini A’dan Z’ye bildiğini anlatan Genel Başkan Atalay, şunları söyledi: “İlk iki gün bir şey bilme imkânımız olmadı. Sadece sağ nasıl çıkartırız, cenaze nasıl çıkartırız, onlara refakat ettik. Ama ondan sonra da işin boyutunu öğrendik. Etrafında, başında palet olan bir sürü insan var. Onlar bize ocağın iyi olduğunu söylüyor. İkinci gün öğrendik ki o işverenin oradaki güvenlik görevlileri, oradaki çalışanları… İşçiler ya içeride öldüler ya da korkudan evlerine gitti. Yani işin özeti budur.” Orada işçi işveren ilişkilerinde kantarın topuzunun kaçtığını vurgulayan Atalay, orada nelerin olduğunu iyi bildiklerini açıkladı.

"BİZ ENERJİ BAKANI İLE CESET SAYDIK"

Soma’daki maden ocağında meydana gelen faciada, bu ülkede çok iyi şeyler yaptığını söyleyen Enerji Bakanı ile sadece ceset saydıklarını aktaran Atalay, “Bu ülkenin Enerji Bakanı, bu ülkeyi yönetenler neden bundan önce tedbir almadığını orada kendilerine ifade ettik. O ocakta 1,5 milyon ton kömür kapasiteli bir ocak. 3,5 milyon ton kömür çıkartıyor oradaki vatandaş. 1,5 milyon ton da içeride 400 kişi olacağına, 3,5 milyon tonda 800 kişi oluyor. 150 kişi can vereceğine 300 kişi can veriyor.” diye konuştu.

Soma’daki durumun, adam vurmak ve insan katletmek gibi bir iş olduğunu söyleyen Ergün Atalay, bunun en ağır cezasının 15 yıl olduğunu vurguladı. Bir an önce ceza kanununun değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Özellikle Zonguldak bölgesinde kapalı ocakları patronlara açıyor. Mühürlü ocakları. Orada insanları çalıştırıyor, zaman zaman arkadaşlarımız can veriyor. Madende 192 bine yakın çalışan var. Bunun 35 bini örgütlü, geri kalanı değil. Bunun tamamında Türk-İş var. Soma’da bizim dışımızdaki sendikalar orada değişik faaliyetin içerisindedir. Değerli arkadaşlarım, işçiler sendikacıdan korkmayacak. Sendikacı işçiden korkacak. Kimse kimseden korkmasın. Ama korkulacak bir şey varsa, sendikacı işçiden korkacak. Ama Soma’da ters bir algı var.” ifadesini kullandı.

İşçinin, içeride gazı duymasının mümkün olmadığını belirten Atalay, şunları ifade etti: “Ama o sabah ocağa girenler, ocakta sıcaklık olduğunu hissediyorlar. Bu bizim devletin ocağında böyle bir iş olmaz. 1992 yılında grizu faciası dışında devlet ocağında böyle bir iş olmaz. Orada yeterli denetim yapılıyor. Ama burada kontrolü yapan maden mühendisi, o da patronun emrinde çalışan ücretli bir kardeşimiz. 5 kardeşimiz orada rahmetli oldu. O da bir çarpık tablo. Denetleyen adam patronun, denetlenen patronun, mal patronundur. Yani burada nasıl bir denetim yapılacak. Herkes şapkasını önüne koydu da olan, milletin 301 canına 432 yetimine oldu.”

CİHAN

Yorumlar