Türk gıda firmaları "lemit" fuarıyla Alman piyasasına hızlı girdi

Avrupa'daki Türk gıda sektörü ilk kez inisiyatif alıp kendisi yaptığı lemit 2014 Gıda Fuarı'ndan büyük sonuçlar aldı. Yıllarca Avrupa'daki gıda fuarlarına katılan Türk firmaları, Anuga, Sıal gibi fuarlardan alamadığı sonuçları lemit'te...

Google Haberlere Abone ol
Türk gıda firmaları "lemit" fuarıyla Alman piyasasına hızlı girdi

Avrupa'daki Türk gıda sektörü ilk kez inisiyatif alıp kendisi yaptığı lemit 2014 Gıda Fuarı'ndan büyük sonuçlar aldı. Yıllarca Avrupa'daki gıda fuarlarına katılan Türk firmaları, Anuga, Sıal gibi fuarlardan alamadığı sonuçları lemit'te aldı, katılımcı firmaların üçte biri Alman süpermarket devleriyle ticari anlaşmalar yaptı. Almanya'da sayıları 10 binleri bulan Türk gıda firmaları tarihlerinde ilk kez kendi fuarları lemit Almanya 2014 Gıda Fuarı ve Forumu'nda Alman gıda devleriyle buluştu. Türk firmaları, 3 ve 4 Mayıs'ta Hilton Düsseldorf'ta düzenlenen fuardan EDEKA, REWE gibi Alman süpermarket devleriyle ticari anlaşmalar yaparak ayrıldı.

Daha önce Almanya'da Anuga, Fransa'da Sıal gibi sayısız gıda fuarına katılan Türk firmaları binlerce firma arasında sesini duyuramıyor, Alman gıda devleriyle böylesi verimli anlaşmalar yapamıyordu. Fuarın sonuçlarıyla ilgili bilgi veren, fuarın organizatörü Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) KRV Koordinatörü Tekin Ataç, fuarda stant açan firmaların yüzde 70'inin EDEKA, REWE gibi Alman devleriyle görüşmeler yaptıklarını, fuardaki firmaların yüzde 30'unun bu kuruluşlarla anlaşmaya vardığını kaydetti.

Ataç; “BUV yönetim kurulu ile stantlara tek tek nezaket ziyaretinde bulunduk, fuarın sonuçlarıyla ilgili formlar doldurmalarını rica ettik. Firmaların yüzde 99'u fuardan memnun kaldığını söylüyor. Elde ettiğimiz verilere göre katılımcı firmaların yüzde 70'i Alman süpermarketler ticari görüşmeler yapmış, yüzde 30'u ise anlaşmaya varmış.” dedi.

İKİ ALMAN FUARININ İPTAL EDİLDİĞİ DÖNEMDE BÖYLESİ VERİMLİ BİR FUAR

Katılımcıların fuarı çok profesyonel bulunca ilk kez yapıldığına inanamadığını aktaran Ataç, “İlk kez düzenlendiği konusunda şüphe bile duyuyoruz dediler. Organizeden çok memnun kaldılar. Üstelik biri Stuttgart, biri Düsseldorf'ta iki Alman fuarının iptal edildiği ölü sezonda böylesi verimli bir fuarı nasıl başardığımıza şaşırdılar, müthiş dediler. Stant açmayıp ziyaretçi olanlar, biz böyle başarılı olacağını bilemedik. Önümüzdeki yıllarda katılmak istiyoruz dedi. Yedoy, kestane ve hurma firmaları gibi bir çok Almanlarla ticari anlaşma yaptı.” dedi.

DAMLA BAKLAVALARI VE YEDOY ALMAN SÜPERMARKETLERİNDE OLACAK

Damla Baklavaları sahiplerinden Ahmet Özarıcı ise fuarda Alman süpermarketler zinciri REWE ile anlaşmaya vardıkları müjdesini verdi. Böyle bir fuarın yapılmasından çok memnun olduklarını bildiren Özarıcı, “REWE müdürleriyle görüştük, ürünlerimizi 1-2-3 kişilik ambalajlarda REWE reyonları için hazırlayacağız. 2015 yılı itibariyle Damla Alman ve Avrupa marketlerinde olacak inşallah” dedi. Bünyesinde Yedoy, Lezzet ve Nesil markalarını barındıran TAM firması sahibi Şahset Pehlivan da Alman süpermarketlerle anlaşmalar yaptıklarını, ürünlerini Afrika'ya da göndereceklerini bildirdi. Pehlivan; “Bu kadar profesyonel beklemiyorduk, fuardan çok memnun kaldık.

Alman piyasasına açılma imkanları doğdu. 80 milyonluk bir Alman pazarı var, kendi piyasamızı da kaybetmeden Alman ve Avrupa piyasasına girmeliyiz. Alman süpermarketlerle anlaşmalar yaptık, Afrika'ya da ürün göndereceğiz.” dedi. BIDI firmasının distribütörlüğünü yaptığı Dali Zeytin'den Ömer Çakıl da EDEKA ile ticari görüşmeler yaptıklarını aktardı. Çakıl, Dali Zeytin'in cam şişeler içinde pastörize zeytinle ön plana çıktığını kaydetti. Öztat Baklavaları'dan Dinar ve Bülent Özilce fuarda çok sayıda iş bağlantıları kurduklarını bildirdi.

BIDI GmbH'dan Yunus ve Süleyman Bıdı kardeşler ise bu fuarla pazarın yüzde 95'ine hakim Alman gıda devleriyle iş bağlantıları kurma şansı yakaladıklarını hatırlattı. Cezair'den katılan tek firma olan Enes Hurma'nın sahibi Enes Kazak ise “lemit bizim Avrupa'ya girmemize en iyi yol oldu. Her yıl katılırım” dedi. Kaptanlar firması müdürü Ali Usta ve Savaş İnce, “İlk olmasına rağmen fuara ciddi ilgi oldu, çok olumlu geçti. Almanlar Türkleri muhatap almaya başladı.” dedi. CİHAN

Yorumlar