Türk Eğitim-Sen:Yasa ile 73 bin okul yöneticisi kıyıma uğrayacak

Türk Eğitim-Sen Antalya 2 No'lu Şube Başkanı Fethi Kurt, Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
Türk Eğitim-Sen:Yasa ile 73 bin okul yöneticisi kıyıma uğrayacak

Türk Eğitim-Sen Antalya 2 No'lu Şube Başkanı Fethi Kurt, Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Yasa Tasarısı'nı protesto etti.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı'nın Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Başkan Kurt, bu yasa tasarısının tehlikeli olduğunun anlatılmasına, komisyonda sakıncalarını bir bir dile getirmesine karşı, değiştirilmesi gereken hususları gündeme taşınmasına rağmen hükümet yine bildiğini okuduğunu kaydetti.

4 yılını dolduran okul yöneticilerinin görevlerinin sona erdirilmesi, okul yöneticilerinin kaderinin valilerin ve il milli eğitim müdürlerinin iki dudağı arasına bırakılması eğitim ve öğretime darbe vuracağını belirten Kurt, böylece okul yöneticilerinin atanmasında siyasi partilerin yöneticilerinin etkili olacağını savundu.

İki yıl önce değiştirilen MEB Merkez Teşkilatı'nın yeniden değiştirilmesi, stajyer öğretmenlere getirilen uygulamalar ile AKP iktidarının kendi yandaşlarını öğretmen olarak atamasının önünün açılacağını iddia eden Kurt, eğitimde korkunun hâkim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış, ezilmiş eğitimci ordusunun yaratılması, bakanlık teftiş kuruluna düşmanca yaklaşımlarda bulunulması, il eğitim denetmenlerinin taleplerinin karşılanmaması ve insanların sosyal statülerin ellerinden alınması gibi asla kabul edemeyeceklerini kaydetti. Kurt, "Birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Düşünebiliyor musunuz; okul müdürlerinin, müdür baş yardımcılarının ve müdür yardımcılarının 4 yılını doldurduğu taktirde görevleri sona erdirilecek, bu kişilerin yerine getirilecekler de sınav şartı aranmayacak, karar merci valiler ya da il milli eğitim müdürleri olacaktır. Bu durumda 73 bin okul yöneticisinin olduğu hesap edildiğinde, eğitimde adeta bir 'kıyım' yaşanacaktır. Sendikaların mücadelesi sonucu okul yöneticilerine getirilen sınav uygulamasının bu tasarı ile kaldırılması, 19 yıl öncesine dönülmesi adil olmayı, kul hakkı yememeyi,ehliyeti, liyakatı hayatının merkezine alan hiç kimsenin kabul edeceği bir durum değildir. Eğitim fakültesini kazanmanın ne kadar zor olduğu hepimizin malumudur. Tasarıyla eğitim fakültelerinden mezun olanların artık KPSS'de yeterli puan alması yeterli olmayacaktır. KPSS'den yeterli puan alanlar, performans değerlendirmesinde başarılı olursa bir yılın sonunda yazılı veya sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Peki performansı kim, neye göre ölçecektir? Bu durumda yandaş ve arkası sağlam olanlar, siyasi görüşü AKP ile uyuşanlar mı öğretmen yapılacaktır? " diye konuştu.

Bu tasarı ile iki yıl önce değiştirilen MEB Merkez Teşkilatı yeniden değiştirileceğinin altını çizen Kurt, şu anda 600 kişinin havuzda olduğu göz önüne alındığında, bu tasarının yasalaşmasıyla da 300 kişinin daha havuza alınacağı düşünüldüğünde, MEB'in hafızasının tamamen silineceğinin bir gerçek olduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar