Türk-Eğitim-Sen: Yeni eğitim tasarısı sivil bir darbedir

Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, dershanelerin kapatılmasını öngören 'Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın sivil bir darbe olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türk-Eğitim-Sen: Yeni eğitim tasarısı sivil bir darbedir

Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, dershanelerin kapatılmasını öngören 'Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın sivil bir darbe olduğunu söyledi.

Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, sendikanın Diyarbakır şube başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, tasarıya tepki gösterdi. Tasarının sivil bir darbe niteliğinde olduğunu vurgulayan Bürhan, yapılanların demokrasiyle uzaktan yakından alakası olmadığını kaydetti. Bürhan, "Eğitimde korkunun hâkim kılınması, okulların siyasallaştırılması, ezilmiş eğitimci ordusunun yaratılması, insanların sosyal statülerinin ellerinden alınması gibi asla kabul edemeyeceğimiz birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınıyoruz." dedi.

SÖZLÜ SINAV TORPİL UYGULAMASI DEMEKTİR

Tasarıda sözlü sınav sistemi getirildiğini anlatan Bürhan, bunun bir torpil sınavı olduğunu kaydetti. Bürhan, "Eğitim fakültesini kazanmanın ne kadar zor olduğu hepimizin malumudur. Tasarıyla eğitim fakültelerinden mezun olanların artık KPSS’de yeterli puan alması yeterli olmayacaktır. KPSS’den yeterli puan alanlar, performans değerlendirmesinde başarılı olursa bir yılın sonunda yazılı veya sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Peki performansı kim, neye göre ölçecektir? Bu durumda yandaş ve arkası sağlam olanlar, siyasi görüşü AKP ile uyuşanlar mı öğretmen yapılacaktır? Öte yandan sözlü sınav ne anlama gelmektedir." diye konuştu.

Ahmet Bürhan, tasarının il eğitim denetmenlerinin taleplerini de karşılamadığını vurguladı. Bu tasarı ile dershanede görev alan öğretmenlerin KPSS şartı aranmadan mülakatla Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrosuna atanmasını doğru bulmadıklarını anlatan Bürhan, "Bu durumun atama bekleyen 350 bin öğretmene, atanamadığı için intihar eden, psikolojileri bozulan, ellerinde diplomalarıyla sokaklara itilen öğretmenlere haksızlık olduğunu göremeyenler ocaklara ateş düşürmüştür. Bu tasarıyla kendi adamlarını MEB kadrolarına alacağı şimdiden belli olan iktidar, eğitimi baştan sona kendi görüşlerine göre dizayn etmektedir." ifadelerini kullandı.

EĞİTİMCİLER YARIN ALANLARDA OLACAK VE BU TASARIYI KINAYACAK

Bu yasanın eğitimi yüz yıl geriye götüreceğini ifade eden Bürhan, tasarının eğitimde torpili, adam kayırmaları, yandaşlığı, ideolojik ve siyasi yapılanmaları hâkim kılınacağını anlattı. Tasarının insan hakkı ihlalleriyle dolu olduğuna dikkat çeken Bürhan, "Tasarı kazanılmış hakları budamaktadır. Eğitimin yandaşlıkla birlikte anılmasına neden olacaktır. Ehliyetin, liyakatin, bilginin, tecrübenin değil; AKP iktidarının adamı olmanın temel kıstas yapılmasına yol açacaktır. Sinen, korkan, itiraz edemeyen, bir köşede kendisine çizilen kaderi bekleyen, haksızlıklar karşısında sesini yükseltemeyen ‘köleler’ eğitimin her kademesinde filizlenecektir." eleştirilerini yöneltti.

Türk Eğitim-Sen olarak bugün Türkiye’yi eylem alanına çevireceklerini belirten Bürhan, "Türk Eğitim-Sen tüm illerimizde tasarının geri çekilmesi için alanlara inmiştir. MEB Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için 26 Şubat'ta tüm Türkiye genelinde ortak iş bırakma eylemi yapacağız. Şayet tasarı geri çekilmezse, önümüzdeki günlerde binlerce kişinin katılımıyla Ankara’da miting de yapacağız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar