Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı: MEB tasarısı eğitimi yangın yerine çevirir

Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Rıdvan Naci Devli, hükümetin TBMM’ye gönderdiği, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı: MEB tasarısı eğitimi yangın yerine çevirir

Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Rıdvan Naci Devli, hükümetin TBMM’ye gönderdiği, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleştirdi. Tasarıyı pimi çekilmiş bombaya benzeterek, “Emniyet ve yargıdan sonra Milli Eğitim'e de el atan iktidar, çatlak ses çıkmaması için her türlü gayreti göstermektedir. Paydaşlarla hiçbir istişare yapmadan, 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla hazırlanan, siyasallaşmanın önünü açan, kadrolaşmayı eğitimin her hücresine yerleştiren ve tam bir ucube yasa tasarısı, eğitim hayatımızı yangın yerine çevirecektir. Bu tasarısı yasallaşırsa 110 bin okul yöneticisi olumsuz etkilenecektir.” dedi.

Aydın Sevgi Yolu'nda Türk Eğitim-Sen üyeleriyle birlikte açıklama yapan Şube Başkanı Devli, söz konusu tasarının kanunlaşması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bütün okul müdürü ve yardımcılarının görevden alınacağı iddia etti. Son yıllarda özellikle valilerin ve Milli Eğitim müdürlerinin hükümetten bağımsız hareket etmediğini, kimin okul müdürü olacağına hükümetin karar vereceğini, kimlerin yandaş ve sırdaş olduğunun iktidar tarafından bilindiğini savunan Devli, “Yasa tasarısında, dört yıl ve üzeri sürelerle okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olanların bu görevleri sona erecektir. Bundan sonra okul yöneticileri Milli Eğitim il müdürü ve vali oluruyla okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olacaklar. Okul yöneticilerinin bir dört yıl daha bu görevlerine devam etmelerine ise Milli Eğitim il müdürü ve vali karar verecektir. Anlaşılan kendi kadrolarını oluşturmak için okul müdürlerine sözlü sınav getirmek yeterli olmadı ki hükümet, bu kez de hiçbir kıstas getirmeden istediği kişileri doğrudan okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak atamayı arzulamaktadır.” şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın merkez teşkilatının hallaç pamuğu gibi dağıtıldığını öne süren Rıdvan Naci Devli, bunun gerekçesinin kamuoyuna anlatılması gerektiğini söyledi: "Üst düzey yöneticiler görevden alınarak MEB’in hafızası silinmektedir. Bunca tecrübe, birikim çöpe atılmaktadır. Devlette süreklilik ilkesi zedelenmektedir."

Tasarının stajyer öğretmenlerle ilgili bölümünün de kabul edilemez olduğunu savunan Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı, şunları kaydetti: “Stajyer öğretmenler için performans değerlendirme kriterleri belli değildir. Öğretmenin performansını kim, neye göre belirleyecektir? Eğitim fakültesini bitiren, KPPS puanıyla öğretmen olmaya hak kazanan bu gençlerimize nasıl bir eziyet yaşatılmak istenmektedir? Sözlü sınav neyin nesidir? Bu ülkede sözlü sınavın adam kayırma ve torpil olduğunu bilmeyen var mıdır? Kısacası bu tasarıyla iktidar, kendisi gibi düşünmeyenleri öğretmen olarak dahi istihdam etmemeye ant içmiştir. Çok açıktır ki AKP ideolojisine, siyasi görüşüne uygun olan, yaptıkları her şeyi alkışlayan öğretmenleri MEB’e yerleştirecek ve iktidara biat eden öğretmen ordusu, eğitim camiasında vücut bulacaktır.” CİHAN

Yorumlar