Türk Eğitim-Sen: Dershane tasarısı 'sivil bir darbe'

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, dershane tasarısı olarak bilinen tasarıya tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Eğitim-Sen: Dershane tasarısı 'sivil bir darbe'

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, dershane tasarısı olarak bilinen tasarıya tepki gösterdi. Tasarıyı 'sivil bir darbe' olarak niteleyen Eryıldız, 'kıyım tasarı' olarak baktıkları tasarının geri çekilmesi için iş bırakma eylemi yapacaklarını belirtti. Eryıldız, tasarının AK Parti iktidarının kendi yandaşlarını ataması için hazırlandığını savundu.

Meclis’te görüşülen dershane tasarısına tepki göstermek amacıyla Türk Eğitim-Sen üyeleri Kent Meydanı'nda toplandı. Sendika adına açıklama yapan Şube Başkanı Nuri Eryıldız, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen tasarının çok tehlikeli olduğunu anlatmalarına, komisyonda sakıncalarını dile getirmelerine ve değiştirilmesi gereken hususları gündeme taşımalarına rağmen, Hükümetin yine bildiğini okuduğunu öne sürdü. Tasarıyı şiddetle kınadıklarını kaydeden Eryıldız, şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlık merkez teşkilatının yeniden değiştirilmesi, stajyer öğretmenlere getirilen uygulamalar ile AKP iktidarının kendi yandaşlarını öğretmen olarak atamasının önünün açılması, eğitimde korkunun hâkim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış, ezilmiş eğitimci ordusunun yaratılması, bakanlık teftiş kuruluna düşmanca yaklaşımlarda bulunulması, il eğitim denetmenlerinin taleplerinin karşılanmaması, insanların sosyal statülerin ellerinden alınması gibi asla kabul edemeyeceğimiz birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınıyoruz.”

Tasarıyla eğitim fakültelerinden mezun olanların artık KPSS’de gerekli puanı almasının yeterli olmayacağını, KPSS’den yeterli puan alanların, performans değerlendirmesinde başarılı olursa bir yılın sonunda yazılı veya sözlü sınava girmeye hak kazanacağını anlatan Nuri Eryıldız, ”Peki performansı kim, neye göre ölçecektir? Bu durumda yandaş ve arkası sağlam olanlar, siyasi görüşü AKP ile uyuşanlar mı öğretmen yapılacaktır? Öte yandan sözlü sınav ne anlama gelmektedir? Sözlü sınav akılla, izanla açıklanabilecek bir şey asla değildir. Herkes bilmektedir ki sözlü sınav eşittir torpil’dir.”

Türk milli eğitimini yüz yıl geriye götürecek olan bu yasa tasarısının eğitimde torpili, adam kayırmaları, yandaşlığı, ideolojik ve siyasi yapılanmaları hâkim kılacağını ifade eden Eryıldız, şöyle devam etti: "‘İktidarın adamı’ mantığını eğitimin her hücresine yerleştirecek olan bu yasa tasarısı çok açık söylüyoruz ki sivil bir darbedir. Yapılanların demokrasiyle uzaktan yakından alakası yoktur. Bu tasarı, MEB’in çalakalem yönetildiğini de göstermektedir. Oysa masa başında alınan kararlarla, makam koltuklarında bacak bacak üstüne oturmakla, burnu kaf dağındaki zatlarla, tek adam olma hevesiyle eğitimde başarı sağlayamazsınız.”

Türk Eğitim-Sen tüm illerimizde tasarının geri çekilmesi için alanlara indiklerini belirten Eryıldız, “Türk Eğitim-Sen olarak, MEB Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için 26 Şubat 2014 tarihinde de tüm Türkiye genelinde ortak iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakma eylemine üyemiz olsun ya da olmasın tüm eğitim çalışanlarımız davetlidir.” şeklinde konuştu. Ellerinde tasarıyı eleştiren pankartlar taşıyan grup, daha sonra alandan ayrıldı.

CİHAN

Yorumlar