Türk dünyası zirvesinde Doğu Türkistan konuşuldu

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Eskişehir’de düzenlenen 'Türk Dünyası Sivil Toplum Zirvesi'nde yurt içi ve dışından katılımcılara Doğu Türkistan’ın son durumunu anlattı ve Çin’e karşı ortak...

Google Haberlere Abone ol
Türk dünyası zirvesinde Doğu Türkistan konuşuldu

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Eskişehir’de düzenlenen 'Türk Dünyası Sivil Toplum Zirvesi'nde yurt içi ve dışından katılımcılara Doğu Türkistan’ın son durumunu anlattı ve Çin’e karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen zirveye, 39 ülkeden 86'sı yabancı olmak üzere 246 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve akademisyen katıldı. Zirve hakkında bilgi veren Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, 3 gün süren zirvede Türk Dünyası temsilcilerinin bir araya geldiğini ifade ederek, "Türkiye, Balkanlar, Kafkasya, Hazar ve Türk Cumhuriyetleri'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden katılım oldu. Zirve oldukça verimli geçti. Doğu Türkistan’ın içinde bulunduğu durum hakkında katılımcılara sunum yapılarak bilgi verdik. Hala birçok kişi Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’daki zulümden habersiz. Zirve boyunca yaptığımız görüşmelerde onlarca STK ile ortak bir çalışma yapma konusunda fikir alışverişinde bulunduk. İnşallah bundan sonra Doğu Türkistan davasının uluslar arası platformda daha etkin bir şekilde anlatılması için dernek olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz. Mücadelemiz, Doğu Türkistan bağımsız olup, gök bayrağımız ülkemizin semalarında özgürce dalgalanana kadar sürecektir." dedi. Uygurtürk, özellikle Gürcistan’da yaşayan Karapapak Türkleri ve Kırım Tatarları yetkilileri ile görüştüklerini, birçok devlet yetkilisi ile de Doğu Türkistan ile ilgili istişarelerde bulunduklarını kaydetti.

Toplantıda Kamu Araştırmaları Vakfı Müdürü ve Zirve Koordinatörü Halil Yıldırım da açıklama yaparak, bu yıl ilkini düzenledikleri zirvenin oldukça verimli geçtiğini ve gelecek yıllarda devam etmesini planladıklarını söyledi.

Kamu Araştırmaları Vakfı Başkanı Ali Hikmet Tuncer, sonuç bildirgenin açıklanmasının ardından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret ederek, etkinliğe verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar