Türk Dünyası Kültür Başkentliği için bizden 500 milyon lira istediler, vermedik'

Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, devir teslim töreninde TOKİ ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na yönelik ilginç iddialarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Türk Dünyası Kültür Başkentliği için bizden 500 milyon lira istediler, vermedik'

Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, devir teslim töreninde TOKİ ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na yönelik ilginç iddialarda bulundu. Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkentliği için kendilerinden 500 milyon lira para talep edildiğini öne süren Aydın, ısrarlara rağmen bu parayı vermediklerini söyledi. Aydın, "Bu konuda, çok mücadele verdik. En son, bu yeni dönemde Türk dünyasına istenilen 500 milyon yerine, 49 milyon 990 bin liralık para aktardık. Üniversite olarak yürüttüğümüz eğitim, panel, seminer ve konferanslar için de 70 milyon liralık ekstra masraf yaptık. Toplam harcamamız 120 milyon lirayı buldu." diye konuştu. Aydın, Eskişehir'e TOKİ üzerinden yapılacak stadyumlarının finansınında Anadolu Üniversitesi tarafından karşılanmasının istendiğini de ileri sürdü.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde rektörlük devir teslim töreni yapıldı. Prof. Dr. Davut Aydın, rektörlüğü Prof. Dr. Naci Gündoğan'a teslim etti. Törende konuşan AÜ eski Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Türk Dünyası Kültür Başkentliği için Anadolu Üniversitesi'nden 500 milyon lira para talep edildiğini anlattı. Ancak bu paranın öğrencinin parası olduğu için veremeyeceklerini, tüm ısrarlara rağmen vermediklerini dile getiren Prof. Davut Aydın, ama tüm bunlara rağmen Türk Dünyası Başkentliği'ne 120 milyon lira parasal katkı yaptıklarını kaydetti. “ Toplam bütçesi 515 milyon 600 bin lira olan ajansın bu parasının yüzde 98,5'ini bizden talep ediyorlar." diyen Prof. Dr. Aydın, şöyle dedi: "Biz bu kaynağı, parayı hiçbir şekilde veremeyeceğimizi ilettik. Çünkü bu kaynak öğrenci parası, eğitim gideridir. Hiçbir şekilde kullanılamaz dedik. Bunun için büyük mücadele verdik. Fakat tüm bunlara rağmen Türk Dünyası'na istenilen 500 milyon yerine onda birine tekabül eden 49 milyon 990 bin liralık bir nakit para aktardık."

'TÜRK DÜNYASI AJANSININ TAŞIYICISI DA FİNANSÖRÜ DE AÜ'DÜR AMA BİR TEŞEKKÜR BİLE GÖRMEDİK'

Söz konusu bu 49 milyon 990 bin liranın yanı sıra üniversite olarak yürüttükleri eğitim, panel, seminer ve konferanslar için de 70 milyon liralık alternatif maliyetlerinin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, tüm bunlara rağmen bir kuru teşekkür bile görmediklerini ifade etti. Aydın, " Tüm bunlara rağmen Türk Dünyası Ajansı'na katkımız 120 milyon liradır. Şöyle bir bakın göreceksiniz, bu katkıyı yapan hiçbir kimse yok. Eskişehir'de Türk Dünyası'nın finansörü de ekonomik katkıcısı da taşıyıcısı da, Anadolu Üniversitesi'dir. Ama ne yazık ki, bugüne kadar bir teşekkür dahi alamadığımızı da paylaşmak istiyorum.” şeklinde konuştu. Aydın, "Hala daha acaba rektör geriye kalan, -bu 500 milyon koordinasyon kurulu kararıyla 300 milyona indirildi 2013 bütçesi içerisinde- verir mi diye istediler, Maliye Bakanlığı'nda 'Canımı veririm bir lira para vermem' dedim." dedi.

'YENİ YÖNETİM BU ÖĞRENCİ, EĞİTİM PARALARINI KİMSEYE VERMESİNLER'

Ancak korkusunun Kültür Başkentliği'nin uzatılması olduğuna dikkat çeken Aydın, bu süreçte yeni üniversite yönetimininde dikkatli olmasını istedi. Bu konu da yeni yönetime tavsiyelerde bulunan Aydın, bu konuda dik duruşlu bir tavır sergilemesi gerektiğini kaydetti. Öğrencinin parasını kesinlikle bir yere verilmemesi gerektiğini dile getiren Aydın, "Ama korkum odur ki, şimdi 6 ay uzatılıyor. Bu yeni dönemde, yeni yönetimdeki arkadaşlarımıza baskı yaparak, bu talepler gelecektir. Burada sizleri uyarmak istiyorum. Bu öğrenci parasıdır, bu üniversitenin kaynağıdır." ifadesini kullandı.

'TOKİ'NİN YAPACAĞI İŞİ BİZİM ÜZERİMİZE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR'

TOKİ’ye yönelik de ilginç ifadelerde bulunan Aydın, Eskişehir'in meydanlarının, Eskişehir'in TOKİ üzerinden yapılacak stadyumlarının masrafının Anadolu Üniversitesi olarak kendilerine finanse ettirilmek istendiğini vurguladı. Aydın, "Bu konuda herkesi dikkatli olmaya davet ediyorum. Davut Aydın'ın dik durduğu gibi yeni yönetimin de bu anlamda dik durmasını bekliyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar