Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Tataristan temaslarını tamamladı

Taristan Yerel Yönetim Birlik Başkanı Minsagit Şakirov'un davetiyle 25 Aralık'ta Tataristan'a giden Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) heyetinin dört gün süren ziyaret programı sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Tataristan temaslarını tamamladı

Taristan Yerel Yönetim Birlik Başkanı Minsagit Şakirov'un davetiyle 25 Aralık'ta Tataristan'a giden Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) heyetinin dört gün süren ziyaret programı sona erdi.

Programın ilk günü ülkenin tarihi yerlerini, dini mabetlerini ve 2013 Universiada Adasını gezen heyet, ikinci gün de Bolgar'da idi. Spas İlçe Başkanı Kamil Nugaev'in ev sahipliğindeki ziyarette yapılabilecek ortak projeler ve kültürel turizm işbirliği görüşülerek kültürel değere sahip yerler gezildi.

Bolgar dönüşünde Kazan Sovet ilçe kaymakamı Rustem Gafarov’u ziyaret eden heyet, ilçe hakkında kaymakamdan bilgi aldı. Alanı 167 kilometrekare, nüfusu 290 bin olan ilçenin sanayileşme, bilim ve eğitim yapısının geliştiğini aktaran Gafarov, ilçedeki kurumlar, spor ile park alanlarının revizyonu ve etkinlikler hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.


TDBB Ülkelerarası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, TDBB Genel Sekreteri Mustafa Başkurt, TDBB Kurucu Üyesi, İstanbul İl Meclis Başkanı Hüsamettin Koçak, TDBB Denetim Kurulu Yedek Üyesi, Bahçelievler Meclis Üyesi Faruk Çetin’den oluşan heyet, 28 Ocak Salı günü RF Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Aydar Gaşigullin’in eşliğinde Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov’a gitti.

Ravil Zaripov heyetin yaptığı ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ülkenin sanayi ve ticari alanda Türkiye ile ilişkileri ve yapılabilecek yatırımlara değindi. Ticari ve ülkelerarası gelişimde yerel yönetimlerin önemini vurgulayan Zaripov, Heyeti Mart ayında yapılacak Tekstil Fuarına davet etti ve bu fuarda TDBB'den destek istedi.

TDBB Heyet Başkanı İsmail Kavuncu, Martta yapılacak olan fuara Türkiye’den da katılımcı sağlama konusunda destek olmak için gerekli çalışmaların yapılacağını vurgulayıp, ilgili kurumlarla irtibata geçeceğini sözlerine ekledi.


Tataristan Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Minsagit Şakirov'a yapılan ziyarette ise birliğin kuruluşu, yapısı ve çalışma şekli öğrenildi.

TDBB Heyet Başkanı İsmail Kavuncu, Tataristan ile işbirliğin yapmanın önemine değinerek, “Tataristan bizim için dost ve kardeş ülke, kardeşlik bağlarımızı ve işbirliğimizi bu bölgedeki Başkurt, Çuvaş ve diğer bölgelerle de ortak çalışmalar yaparak geliştirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Minsagit Şakirov da Tataristan Yerel Yönetim Birliği olarak TDBB faaliyetlerine katılım sağlayacaklarını ve işbirliklerine açık olduklarını bildirdi. "TDBB ile diğer kardeşlerimizle de tanışma fırsatı bulduk." diyen Şakirov, bu sayede birçok ülkenin yerel yönetim temsilcileri ile aktif iletişim halinde olduklarını söyledi.


Kazan Büyükşehir Belediye Başkanı İlsur Metşin, heyeti kabulünde Türkiye ile Tataristan'ın gerek devletlerarası gerekse belediyeler arasında birçok ortak çalışma yaptığını anlatırken; İstanbul, Eskişehir, Antalya ve Ankara'da kardeş şehirleri olduğunu belirtti. "Türkiye bizim yakın partnerimizdir." diyen Metşin, Türkiye’de her yıl Milli Sabantuy kültürel etkinliklerinin yapıldığından ve bu etkinliklerin Kazan ve İstanbul sanatçı gruplarının dostluğunu arttırdığından söz etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Kadir Topbaş’ın UCLG Başkanı olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Metşin, Mart ayında Türkiye’de yapılacak yerel seçimler sonrasında belediye başkanlarının Orta Asya'ya yapacakları kültürel gezileri TDBB ile planlayarak yapmak istediklerini ve Nisan ayında yapılacak Kazan 2014 Kültür Başkentinin açılış töreninde TDBB’yi de görmekten memnun olacağını sözlerine ekledi.

2013 yılında Kazan’da gerçekleşen Universiada etkinliklerinde, Türkiye’nin ilk etaplardan itibaren büyük destek sağladığını belirten Metşin, İki ülke arasında is dünyasında, sanayi, ticari, spor ve eğitim konusunda güvene dayalı bir ilişki olduğunu söyleyerek, bu ilişkilere çok önem verdiklerini ve yerel yönetim ilişkilerinin bundan sonra daha da geliştirmek istediklerine işaret etti.

TDBB Heyet Başkanı İsmail Kavuncu, Kazan'ın 2014 Kültür Başkenti seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kazan şehrinin bunu hak ettiğini söyledi. Kültür programları çerçevesinde birlikte güzel etkinlikler yapılacağını ifade eden Kavuncu, bu anlamda TDBB olarak destek sağlayacaklarını ve yapılacak çalışmalarda yer almak istediklerini ifade etti. Kavuncu, Eyüp Belediyesi'nin düzenlediği ‘2011 Abdullah Tukay Yılı’ etkinlikler çerçevesinde ünlü tatar edebiyatçısı ‘Abdullah Tukay Parkı’nı açtıklarını ve bununla gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

TDBB heyetinin ziyaret ettiği Tataristan Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Türkiye’de Abdullah Tukay parkını birlikte açtıklarını ve bundan çok memnun kaldıklarını ifade ederek, Eskişehir’de her sene Sabantuy bayramı kutlanmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

TDBB heyet Başkanı İsmail Kavuncu Kazan şehrinin Türk Dünyası 2014 Kültür Başkenti olmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin tecrübesi olduğunu söyledi ve Kazan şehrini dünyaya tanıtmak ve ülkelerarası kültürel etkinliklere her zaman destek sağlayacaklarını belirtti.


Görüşmede Rimma Ratnikova Tataristan ile Türkiye işbirliği aktif şekilde geliştiğini ve parlamentolar arası ilişkiler, kültürel, ticari ve ekonomik alanlarda da etkin bağlantılar olduğunu söyleyerek: “Bizim için Türkiye’nin belediyecilikteki tecrübesi ve yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi önemli. Biz vatandaşlarımızın yerel yönetimde yer almasına çok önem veriyoruz. Bunun dışında tarihi ve kültürel önemi olan şehirlerimizi ve mirasımızı koruma da ülkelerarası işbirliği yapılabilecek konulardandır.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Tunç Angılı, heyeti Başkonsolosluk toplantı salonunda karşıladı. Görüşmede TDBB çalışmaları ve Kazan Şehri Türk Dünyası 2014 Kültür Başkenti kapsamında yapılabilecek faaliyetler, kültürel işbirlikleri yanı sıra ticaret ve belediyecilik alanlarında da işbirliği yapılması konuları ele alındı.

CİHAN

Yorumlar