Türk Dış Politikası Kongresi'ne 21 farklı üniversiteden temsilciler katıldı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) AB Dokümantasyon Merkezi’nin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nin birlikte düzenlediği III. Uluslararası İlişkiler Kongresi...

Google Haberlere Abone ol
Türk Dış Politikası Kongresi'ne 21 farklı üniversiteden temsilciler katıldı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) AB Dokümantasyon Merkezi’nin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nin birlikte düzenlediği III. Uluslararası İlişkiler Kongresi Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Mavi Salon’da gerçekleştirildi. 'Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler' konulu kongreye, 21 farklı üniversiteden 100’ün üzerinde öğrenci katıldı. Kongre’nin açılışını Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Şafak Barkçin ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü yaptı.

    Dünya ve Türkiye konulu bir konferans veren Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Şafak Barkçin, çok uzun bir süredir Türkiye’nin uykuda olduğunu hatırlatarak, coğrafyasının bilinemediği bir yerde siyaset yapılamayacağını söyledi. Barkçin, daha sonra şunları kaydetti: “Bugün biz kendi kavramlarımızı düşünemiyoruz. Kendi tarihimizle irtibatımız çok zayıf. Kendinize güveniniz olmazsa, güç elde edemezsiniz. En büyük güç insanın kendisi olmasıdır. Biz kendimiz olmaktan kaçıyoruz. Sanatta da siyasette de, akademik hayatta da böyleyiz.”

    

    Daha sonra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Osmanlı döneminden itibaren savaşları ve politikaları anlatıp, Türk dış politikasının tarihi seyrine değindi. Hülagü, şunları ifade etti: “Türk Tarihi, özellikle Osmanlı Döneminde 3 kıtayı yönetmiş bir devlet olarak, tarihin seyrine yön vermiş, dahası günümüzde birçok Avrupa ülkesinin kaderini belirlemiştir. Karlofça Anlaşması'nda ilk toprak kaybını yaşamış ve gerileme dönemine girmiş bir devlet, diğer ülkelerin süper gelişmesine karşı yine de 300 yıl ayakta durmayı başarmıştır. Böyle bir tarihin incelenmesi, örnek alınması kesinlikle mümkün kılınmalıdır.”

    Panel bittikten sonra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Rektör Koçak’ı makamında ziyaret ederek Türk Tarih Kurumu’nun yeni projelerinden bahsetti. CİHAN

Yorumlar