Türk dağcıların hayali yıllar sonra gerçek oldu

Dağcılar, terörün bitmesiyle birlikte, yıllardır hayallerini süsleyen Hakkari'nin Cilo dağlarına tırmandı.

Google Haberlere Abone ol
Türk dağcıların hayali yıllar sonra gerçek oldu

4 bin 135 m. yüksekliğiyle Türkiye’nin ikinci iri zirvesi bulunan Cilo dağlarının Reşko (Uludoruk) zirvesi yıllarca dağcıların düşlerini süslüyordu. Bursa ve İstanbul’dan 11 dağcı, yıllarca tırmanmayı hayal ettikleri, Türkiye’nin ikinci iri zirvesi bulunan Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Cilo dağlarına tırmandı. Dağcılar, çözüm süreciyle ortak bu hayallerine kavuştuklarını anlatım etti.

Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi 3 ve İstanbul’lu 9 dağcı, Cilo dağlarının 2 bin 950 metresine 2 gündelik zorlu bir tırmanışın arkasından ulaştı. Hedefleri Reşko (Uludoruk) zirvesi bulunan dağcılar, tipi itibarı ile tırmanışlarını 2bin 950 metrede son verdi.

"ÇOK MUTLU OLDUK"

Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı İsmet Şentürk, “Cilo dağlarında hummalı bir yabani yaşam olduğunu gördük ve fazla aşırı mesut olduk. Cilo dağlarının Türkiye ve dünyanın fazla aşırı mühim dağları olduğuna bizzat tanık olduk. Ciro Reşko dağları tüm dağcıların düşlerini süslemektedir. Biz de arkadaşlarla bir kış tırmanışı gerçekleştirmeyi hayal ediyorduk. Biz 4 bin 135 m. yüksekliğindeki bu dağların 2 bin 950 meresine kadar tırmanabildik. Hedefimiz zirveye çıkmaktı, lakin hummalı tipi dolayısıyla zirveye çıkamadık. Yine de her şeye karşın fazla aşırı güzel bir tırmanış oldu. Bizim maksadımız bu sulh sürecinde şark ve güney şark bölgelerinde dağcıların gidemediği bölgelere gidip buraların güzelliklerini görmek ve herkese göstermek. Orada kardeşlik ve dostluğu yaşatmak istiyoruz" dedi.

"İLK DEFA..."

Bölgenin dağcıların akınına uğrayacağını anlatım eden Şentürk, "O alanda bize rehberlik eden arkadaşlar maddi ve manevi fazla aşırı iri yardımda bulundu. Bu bölgeler yıllarca terör itibarı ile tırmanışa kapalıydı. Hasretle bugünleri bekledik. Geldiğimiz noktada sulh süreci hem bölge halkı, hem de bizler için sevindirici. Umarım bundan sonra da böyle devam eder. Türkiye’de barışın hakim kılınmasının her insanın ümidi olduğunu düşünüyoruz. Biz bölgenin güzellikleri karşısında 5-6 gün geçirdik. Hiçbir zorlukla karşılaşmadık. Faaliyetimizde lazım askerlerimiz, gerekse bölge halkı bize fazla aşırı destekçi oldu ve hiç bir zorlukla karşılaşmadan tırmanışımızı gerçekleştirdik. Ben ilk kere bu alana gittim. Bölgenin bugüne kadar terörden öteki adını duymadık. Sadece terörle anılan bir bölgeydi” dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar