Türk coğrafyasının ormancılığı Eskişehir’de tartışıldı

Eskişehir’de tohum, fidanlık ve kurak alan ağaçlandırması teknikleri konulu uluslararası eğitim toplantısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türk coğrafyasının ormancılığı Eskişehir’de tartışıldı

Eskişehir’de tohum, fidanlık ve kurak alan ağaçlandırması teknikleri konulu uluslararası eğitim toplantısı yapıldı. 5 gün süren eğitimin bir bölümü de arazi uygulamaları ile geçti. Eğitime Türkiye Cumhuriyetlerinden de temsilciler katıldı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile Eskişehir’de düzenlenen Tohum, fidanlık ve kurak alan ağaçlandırması teknikleri konulu uluslararası eğitim toplantısına Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan temsilciler katıldı.

Eğitimde bir konuşma yapan Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Türkiye’nin en büyük fidanlığına sahip olan Eskişehir’de, konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Bölge Müdürü Recep Ateş. “Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının ardından bu toplantının yapılması çok anlamlı oldu. Dünyamızın yeşile, ağaca ve karbon tutumuna büyük ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz. Ortak noktaları kurak iklimde yaşamak olan 5 ülkenin temsilcilerinin birbirinden öğreneceği çok şeyler olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Fahrettin Ay ise, ormancılıkta her şeyin başının tohum ve toprak olduğunu vurguladı. “Yarı kurak ve kurak iklim ormancılığının en iyi uygulandığı il Eskişehir’dir.” diyen Ay, “Fidanlık çalışmalarında belli bir başarı yakalamış, biyolojik zenginliği olan bir ülkeyiz. Avrupa kıtasında bulunan 12 bin bitki türünün 3 bini ülkemizde endemik olarak yetişiyor. Şimdi bu türleri kültüre alıp, fidanlık şartlarında yetiştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Ayrıca, Eskişehir Orman Fidanlığında incelemelerde bulunuldu. Fidan yetiştirme teknikleri, seralarda üretim, tohum bahçeleri ve tohum çıkarma üniteleri yerinde görüldü. Orman Toprak ve Ekolojileri Araştırma Enstitüsünün laboratuvarları gezildi. Daha sonra katılımcılar Bozdağ ağaçlandırma sahasında incelemeler yaptı. Burada erozyona uğramış bir alanın nasıl ağaçlandırıldığı örneklerle anlatıldı. CİHAN

Yorumlar