Türk Alman Sanayi Odası desteğiyle Soma'da eğitimli madenciler yetişecek

Balıkesir Sanayi Odası (BSO)'nın davetlisi olarak şehre gelen Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rolf A.Königs ve Kurucu Başkan Engin Koyuncu, bazı ziyaret ve temaslarda bulundu. Maden faciasının meydana geldiği Soma'yı da ziyaret eden...

Google Haberlere Abone ol
Türk Alman Sanayi Odası desteğiyle Soma'da eğitimli madenciler yetişecek

Balıkesir Sanayi Odası (BSO)'nın davetlisi olarak şehre gelen Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rolf A.Königs ve Kurucu Başkan Engin Koyuncu, bazı ziyaret ve temaslarda bulundu. Maden faciasının meydana geldiği Soma'yı da ziyaret eden Königs, ilçeye kurulacak okulda eğitimli madenciler yetiştirilmesi için teklifte bulundu. Almanya'dan teknoloji ve tecrübe konusunda her türlü destek sözü de verdi.

BSO Başkanı İsmail Uğur'un davetlisi olarak gelen Königs ve beraberindeki heyet, şehre yapılacak yatırımlar hakkında bilgi aldı. City Meats Restoran'da düzenlenen yemekte konuşan misafir başkan, Uğur'un Dortmund ziyaretinde kendilerini ikna ettiğini ve aslında Karadeniz Bölgesi'ne yapacakları ziyareti Balıkesir bölgesi olarak değiştirdiklerini bildirdi. Buradaki yatırım imkânları hakkında aldığı bilgilerden çok etkilendiğini, Almanya'ya döndükten sonra ekibiyle gerekli çalışmaları ve analizleri yapıp mutlaka tekrar geleceğini söyledi.

Balıkesir ziyareti kapsamında Soma'ya da gittiğini belirten Oda Başkanı Königs, "Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı'yı ziyaret ettik. Bölgenin son durumuyla alâkalı bilgi alıp yapabileceğimiz ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle bölge insanına alternatif istihdam alanı oluşturulması için OSB kurulumu, maden işçilerinin yetiştirilmesi için Alman madencilik sisteminin transfer edileceği meslek lisesi kurulması gündeme geldi. Ayrıca Almanya'daki kömür madenlerinde benzer sorunların yaşanmaması için alınan önlemlerin Soma bölgesinde de uygulanabilmesi için ortak çalışmalar yapabileceğimizi konuştuk." dedi. Soma'daki facianın ardından bölgeye eğitimli madencilerin yetişeceği bir okul kurulması fikrini Almanya'da konuştuklarını anlatan Königs, "Almanya'nın kuzey bölgesinde bulunan maden ocaklarının sahipleriyle iyi diyaloglarım var. Bu sebeple madencilikle ilgili konularda size yardımcı olabilirim. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'e yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Merkel'le görüşmesinde, teknoloji ve tecrübe konusunda mutabakat sağlandı. Bu durum, açıkçası bizim de bu konuda elimizi kolaylaştırdı. Soma'da bulunan mevcut endüstri meslek lisesinin fiziki konumu buna müsait değil." şeklinde konuştu. Almanya'ya dönüşünde konuyla ilgili ayrıntılı bir çalışma ve proje hazırlayacaklarını ifade eden Rolf A.Königs, Soma'da OSB kurulması, maden haricinde iş alanları, madenciler için mesleki eğitim ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

38 yıl aradan sonda Süper Lig'e yükselen Balıkesirspor'u da kutlayan Königs, "Borussia Mönchengladbach Futbol Kulübü başkanı olarak, Balıkesirspor'un başardığı işin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu sebepten dolayı sizleri kutluyorum. 27 ülkede 90 tesis işleten bir firmanın sahibi olarak, 1989 yılından beri Türkiye'de faaliyet göstermekten ve 3 bin kişi istihdam etmekten gurur duyuyorum." dedi.

Yemeğe katılan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur da Türkiye'nin ve bölgenin geleceğe umutla baktığını, genç neslin enerjisi ve girişimciliği sayesinde bölgedeki sanayileşmenin artacağına ve kalıcı refahın kısa zamanda tesis edileceğine inandığını söyledi. CİHAN

Yorumlar