Turizme el atan köylü kadınlar, peynir müzesi ve bitki tezgâhı kurdu

Kars merkeze bağlı Boğatepe köyünde bayanlar, kurdukları Çevre ve Yaşam Derneği (ÇEVDER) ile köylerinin sahip olduğu doğal bitki florası ve çevresel değerleri turizme kazandırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Turizme el atan köylü kadınlar, peynir müzesi ve bitki tezgâhı kurdu

Kars merkeze bağlı Boğatepe köyünde bayanlar, kurdukları Çevre ve Yaşam Derneği (ÇEVDER) ile köylerinin sahip olduğu doğal bitki florası ve çevresel değerleri turizme kazandırıyor. Bayanlar turistlere organik kahvaltı ve şifalı bitkiler sunarak aile ekonomisine önemli katkılar sunuyor.
    
    Köylü bayanlar tanıtımında öneminin farkında, bu çerçevede 38. Turizm Haftasını fırsata dönüştürüp ilk olarak muhtarları ardında ise Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay vasıtasıyla Kars Valisi Eyüp Tepe ve kamu kuruluşlarının müdürleriyle basın mensuplarını köylerinde yöresel organik kahvaltıda bir araya getirdiler.

    Bitki örtüsüyle hayvanların süt tatlarının eşsiz olduğu köyde asırlardan beri üretile gravyer, kaşar, tulum, ceçil ve şor denilen kaymaklı peynir misafirlerin damak tadına sunuluyor. ÇEVDER Kurucu üyesi Emine Önür, ürünleri hayvanlarının bir birinden farklı Boğatepe köyü meralarındaki bitkilerden otlayarak kendilerine sundukları sütlerden doğal şartlarda ürettiklerini söyledi. Bu alanda peynir müzelerinin de bulunduğunu ifade eden Önür, ürünlerin bir bölümünü evlerinde bir bölümünü ise bu alanda faaliyet gösteren işletmelerinde ürettiklerini belirtti.

    "BOĞATEPE KÖYÜ BİZİM PEYNİR BAŞKENTİMİZ"

    Kars Valisi Tepe, 38. Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Boğatepe köylerine misafir olduklarını söyledi. Vali, "Doğrusunu söylemek gerekirse bu yıl ki Turizm Haftasını çok kapsamlı etkinliklerle kutlamadık. Sebebini biliyorsunuz. Geçtiğimiz hafta yaşadığımız elim olay hem bizi kem Kars'ı etkilediği için bu sene dolayısıyla içimizden etkinlik yapmak gelmedi. Ancak Boğatepe köyümüzde yöresel köy kahvaltısı şeklinde bir araya geldik. Boğatepe köyümüz bizim peynir başkentimiz." dedi.

    Boğtape köyünde Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan peynir müzesinin de bulunduğuna dikkat çeken Vali Tepe, "Bu köyümüzü bugünkü ziyaretimizde boşuna seçmediğimizin bariz göstergeleri var. Buranın peyniri peynir yapan en önemli sebep florası, buradaki zengin bitki örtüsü, bu zengin bitki örtüsünün kurutularak piyasaya verildiğini görünce kalben o kadar mutlu oldum ki anlatamam. O kahramanlar bu köyün bayanlarıdır. Diyorlar ya her başarılı erkeğin arkasında kadınlar vardır. Onlarda benim arkamdalar bugünde öğle olmuş gibi oldu. Boğatepe köylerinin başarısının da en temel en olmasa olmaz unsuru da burada yaşayan kadınlarımız." ifadelerini kullandı.

    Program sonrası Vali Tepe ile beraberindeki heyet, peynir müzesi ve bitki kurutma tezgâhlarını gezip köylü bayanlardan bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar