Turistler İzmir’i hem dürüst hem neşeli buldu

İzmir’e son bir yılda gelen turistlere, “İzmir’i nasıl buluyorsunuz?” diye soruldu, ortaya şehre atfedilen sevindirici özellikler çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Turistler İzmir’i hem dürüst hem neşeli buldu

İzmir’e son bir yılda gelen turistlere, “İzmir’i nasıl buluyorsunuz?” diye soruldu, ortaya şehre atfedilen sevindirici özellikler çıktı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Dr. Özge Adan’ın tamamladığı doktora tezine konu olan turistler, İzmir’in dürüst, neşeli ve arkadaş canlısı olduğu konusunda birleşti. Sağlık amacıyla gelenlerinse ortalama 15 gün kaldığı ortaya çıktı.

Dr. Adan, doktora tezinde İzmir'e son bir yılda kruvaziyer ve sağlık amacı ile gelen turistleri konu aldı. 450 turistle anket çalışması yapan Adan, İzmir’in kişiliğini ve imajını nasıl algıladıklarını araştırdı. Turistlere yönelik pazarlama çalışmalarına da ışık tutacak çalışması hakkında bilgi veren Adan, yabancıların destinasyon seçimlerinde gittikçe daha özellikli, gerçeğe uygun ve bozulmamış mekanları tercih ettiğine dikkat çekti. Özge Adan turizm faaliyetlerini arttıracak şu önerilerde bulundu: “İzmir’in gelişimi, kentin özellikleri bozulmadan sağlanmalı ve bu algı sürdürülebilir kılınmalı. Yerel yönetimler tarafından da turlar geliştirilmeli. Ayrıca turların güzergâhları çeşitlendirilmeli ve kruvaziyerle gelen turistlerin daha uzun süre kalması sağlanmalı. Kruvaziyerle turistlerinin yüzde 62,2’sinin Avrupa kıtasından geldiği belirlendi. Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlığı, bunların tekrar ziyaret etme olasılığını arttırmakta. Bu durum, İzmir ve hattâ Türkiye için bir fırsat olarak değerlendirilmeli. İzmir Limanı içine veya yakın çevresine kurulabilecek turist danışma bürosunda, İzmir ve Türkiye’yi tanıtıcı broşür, katalog ve ücretsiz tanıtım filmi gibi tanıtıcı araçlar yanında özellikle İngilizce, İtalyanca ve Fransızca dillerini iyi bilen çalışanlar istihdam edilmeli.”

Anketten, sağlık turizmi içinse sağlık imkanları kadar iklim faktörünün de çok önemli olduğu, iklim şartlarının uygun olmadığı destinasyonlarda sağlık turizminin yapılmasının mümkün olmadığı sonucu da çıktı.

ANKET SONUÇLARI
İzmir’e gelen turistlerin cinsiyet dağılımda önemli bir farklılık yok.
İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistler, en yüksek yüzde 31 oranla 55-64 yaş grubundan, kruvaziyer ile gelen turistler ise en yüksek yüzde 27,9 oranla 45-54 yaş grubundan oluşmakta. Buna göre İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistlerin yaş ortalaması, kruvaziyerle gelenlere oranla daha yüksek.
Sağlık amacı ile gelen turistler, yüzde 76,4, kruvaziyerle gelen turistler yüzde 63,6 üniversite ve üstü mezunu.
Sağlık amacı ile gelen turistlerin yüzde 86,1’i, kruvaziyerle gelen turistlerin ise yüzde 72,1’i 50 bin doların üstü gelire sahip.
Araştırmaya katılan turistlerin geldikleri kıtalar incelendiğinde, kruvaziyerle gelen turistlerin yüzde 27,8’i Amerika, yüzde 62,2’si Avrupa'dan gelmekte. Sağlık amacı ile gelen turistlerin çoğunluğu ise Kuzey Avrupa’dan.
İzmir’e sağlık amacı ile gelen turistler, ortalama 15 gün kalıyor.

İZMİR'DE 2013 YILINDA 1 MİLYON 407 BİN TURİST GELDİ
İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre 2013 yılında 1 milyon 407 bin turist geldi. Bu da yüzde 2,8 artışa tekabül etti. Ocak-Aralık 2013 döneminde İzmir’i ziyaret eden yabancıların 874 bin 225’i havayolu, 533 bin 15’i denizyoluyla geldi. Aralık ayında ise İzmir’i toplam 37 bin 701 kişi ziyaret etti. Yabancı misafirlerin yüzde 25’ini Alman, yüzde 11’ini İtalyan, yüzde 9’unu Fransız, yüzde 8’ini İngiliz, yüzde 6’sını Hollandalılar oluşturdu. CİHAN

Yorumlar