Turist seviyesinin düşük olması esnafı endişelendiriyor

Temmuz ayındaki Alman ve Avrupalı turist düşüklüğü esnafı kara kara düşündürüyor. Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, son yılların en düşük sevideki turizm sezonlarından birini yaşadıklarını, temmuz ayında otellerin...

Google Haberlere Abone ol
Turist seviyesinin düşük olması esnafı endişelendiriyor

Temmuz ayındaki Alman ve Avrupalı turist düşüklüğü esnafı kara kara düşündürüyor. Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, son yılların en düşük sevideki turizm sezonlarından birini yaşadıklarını, temmuz ayında otellerin doluluk oranlarının geçen yıla göre düşük sevide olduğunu belirtti.

Otellerin dolmamasının Side esnafına olumsuz yansıdığını ifade eden Ergen, siftah yapamadan dükkanını kapatan çok sayıda esnafın bulunduğunu kaydetti. Ergen, durgunluğun ağustos ve temmuz ayında da devam etmesi halinde bu sene iflas eden esnaf sayısında zirveye çıkabileceği uyarısında bulundu.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği(AB) ülkelerinin bu sene turizm yönlendirmesini Yunanistan'a yaptığının altını çizen Ergen, Yunanistan'a otellerinin doluluk seviyesinin +35 olduğunu kaydetti. Ergen, "Oteller dolmayınca Side'de esnaf son 10 yılın en zor günlerini yaşıyor. Başta Almanlar olmak üzere geçmiş yıllarda bölgeye gelen turistler bu sene Yunanistan'a gitti. Yunanistan doluluk oranında yüzde 100'ü geçerek + 35 seviyesinde. Geçmiş yıllarda bölgemizde gördüğümüz Alman turist canlılığını bu sene göremiyoruz. Bölge turizminin ekonomik canlılığını Almanlar oluşturuyor. AB, değişik teşviklerle turizmde Yunanistan'ı koruyor. Ağustos ayında da aynı durgunluğu yaşarsak çok sayıda esnaf bu sene iflas eder. Esnafı zor günler bekliyor. Durum hiç iç acıcı değil. Pembe tabloya değil;gerçeklere ihtiyacımız var." diye konuştu.

Ergen, bu sene bölgenin turizm canlılığını Rus turistlerin oluşturduğunu onlarında geç geldiğini kaydetti. Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bu sene geçen yıla göre otellerin doluluk oranının yüzde 30 seviyesinde düşük olduğunu söyledi. En fazla düşüşün Alman turistlerde olduğunu belirten Aydoğan, Alman turist durgunluğunun temmuz ve ağustos ayında da süreceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

    Alman turistlerin bu sene tatil tercihlerini havaların iyi gitmesine bağlı kendi ülkeleri yanısıra İspanya, Yunanistan ve Fransa'yı tercih ettiklerini belirten Aydoğan, "Otellerin doluluk oranları beklenen seviyede değil. Otellerin doluluk oranların yüzde 35 ile yüzde 75 arasında. Özellikle Alman turistlerde önemli ölçüde kaybımız var. Alman turistler bölgemiz için çok önemli. Tabii Almanya'daki yüksek enflasyonda Almanların tatil yapma imkanlarını önemli ölçüde kısıtladı. Umudumuz ağustos ayında." ifadesini kullandı.

    Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Side-Manavgat Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özden, bu sene başta Almanlar olmak üzere Avrupalı turistlerde düşüş olduğunu söyledi. Özellikle Alman turistlerde geçmiş yıllara göre gözle görünür bir düşüş olduğunu belirten Özden, bu durgunluğun ağustos ayında da sürmesinden korktuklarını kaydetti. CİHAN

Yorumlar