Turgutlu Aktif Sen: Milli Eğitim yazboz tahtası haline gelmiştir

Aktif Sen Eğitim Sendikası Turgutlu Temsilciliği, Milli Eğitim'le ilgili kanun tasarısını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Turgutlu Aktif Sen: Milli Eğitim yazboz tahtası haline gelmiştir

Aktif Sen Eğitim Sendikası Turgutlu Temsilciliği, Milli Eğitim'le ilgili kanun tasarısını eleştirdi. Çıkarılması düşünülen kanun maddeleri hakkındaki itirazlarını kamuoyuna açıklamak üzere sendikaya bağlı öğretmenler tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Aktif Sen Turgutlu Şube Başkanı Oktay Albayrak, burada yaptığı konuşmada, "Milletimizin tüm bireylerinin paydaşı olduğu Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp değerlendirmesi gerekirken son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullandığı yazboz tahtası haline gelmiştir. Aday öğretmenlerin geleceği, keyfi uygulamalara emanet edilmiştir. KPSS'yi kazanarak atanan öğretmen adaylarının, tasarıda kriterleri net olarak çizilmemiş performans değerlendirilmesine tâbi tutulacak olmaları, ardından objektif olmadığı gerekçesiyle öğrencilere bile uygulanmayan sözlü sınava alınacak olmaları, bürokratik kademelerde yüzlerce eğitimcinin maruz kaldığı tasfiye ve kıyımlara on binlercesinin daha ekleneceğinin işaretidir.” dedi.

Dershaneleri dönüştüren kanuna da değinen Albayrak, "Ortaöğretim ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki öğretim faaliyetlerinin bakanlık gözetiminde açılabilecek çeşitli kurslar listesinden çıkarılarak yasaklanması, Anayasamız'ın 48. maddesinde yer alan, 'Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme haklarına sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' ve 42. maddesinde yer alan, 'Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, inceleme ve araştırmayla ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler, her ne suretle olursa olsun engellenemez.' hükümlerine aykırı olarak, öğrencilerin akademik gelişmelerine katkı sunacak eğitimlere katılma özürlükleri elinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında akademik başarıları istenen düzeyde değilken bu uygulama, eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu açacaktır. Öte yandan 'Öğretmen İstihdam Projeksiyonları Stratejileri' projesiyle 2023 yılına kadar olan süreçte öğretmen arz ve talebini izlenebilir duruma getirdiğini iddia eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın, halen atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmen adayı varken dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin atamasının yapılacağını söylemesi gerçekçi görülmemektedir." şeklinde konuştu.

Yöneticiliğin sil baştan düzeltileceğini de öne süren Oktay Albayrak, “Okul ve kurum müdürleri, il Milli Eğitim müdürünün, müdür başyardımcısı ve yardımcıları ise okul veya kurum müdürünün inhası ve il Milli Eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından dört yıllığına görevlendirilecek olması nedeniyle mevcut yöneticilerden, bulundukları görevde dört yılını dolduranların derhal, dört yılını henüz doldurmayanların da bu sürenin dolmasını müteakip görevleri sona erecektir. Böylece halen görevde olan yöneticilerin müktesep hakları ellerinden alınacak ve bu durum, 100 binin üzerinde okul ve kurum yöneticisini etkileyerek, eğitim kurumlarında büyük bir kaosa neden olacaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar