Türbe ve sinagogdan sonra şimdi de kilise onarılıyor

Emir Sultan Türbesi'ni restore ederek ibadete açan ve Beit Hilel Sinagogu'ndaki çalışmalarda sona yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Doğanlar Kilisesi’ni ayağa kaldırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türbe ve sinagogdan sonra şimdi de kilise onarılıyor

Emir Sultan Türbesi'ni restore ederek ibadete açan ve Beit Hilel Sinagogu'ndaki çalışmalarda sona yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Doğanlar Kilisesi’ni ayağa kaldırıyor. Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan, dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde, farklı dinlerin buluşması da yaşanıyor. Emir Sultan Türbesi'ni restore ederek ibadete açan, Beit Hilel Sinagogu'ndaki çalışmalarda ise sona yaklaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Doğanlar Kilisesi’ni ayağa kaldırıyor. 19. yüzyıldan kalma, tek nefli, üçgen alınlıklı küçük bir kilise olan Doğanlar Kilisesi, çalışmaların tamamlanmasının ardından semt merkezi olarak kullanılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova Doğanlar Köyü’nde yer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırlanan projeler İzmir 1 No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı.

UZUN SÜREDİR ATIL

19.yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen ve Doğanlar’daki küçük bir Rum cemaatine hizmet veren kilise, Rum Ortodoks kiliselerinin biçimselliğine sahip. Şapel uzun bir süre marangozhane olarak kullanılmış ve büyük tahribata uğramış. İzmir’in tarihin farklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan bir kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İzmir, farklılığını zenginlik olarak algılayıp, bu yönde hoşgörü içinde yaşayan insanların bir arada yaşadığı bir kent. Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecek şekilde türbeden kiliseye kadar pek çok yapıyı restore ederek ve orijinal hallerini koruyarak kent kültürü açısından tekrar ayağa kaldırmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar