Tunus Büyükelçisi Muhammed Tekaya: Türk yatırımcılara fırsatlar sunmaya hazırız

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, halen 1 milyar dolar seviyesinde bulunan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 5 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Tunus Büyükelçisi Muhammed Tekaya: Türk yatırımcılara fırsatlar sunmaya hazırız

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, halen 1 milyar dolar seviyesinde bulunan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 5 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilebilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılabilmesi hedeflerine yönelik olarak düzenlenen, ‘Tunus Ülke Sohbet Toplantısı’ Tunuslu ve Adanalı işadamlarının katılımlarıyla Adana Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Atilla Menevşe, Tunus heyetinin Adana’yı ziyaretini iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için fırsat olarak değerlendirdiklerini vurguladı. Bölgenin tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri ve enerji potansiyeli gibi birçok alanda avantajlı konumda bulunduğunu belirten Menevşe, “Bu imkanların yanı sıra, tarihi ve kültürel yakınlığımıza ve karşılıklı büyük potansiyelimize rağmen maalesef ilimizde Tunus yatırımlı şirketlerin olmadığı görülmektedir. Oysa kanaatimize göre Adana, yatırım olanakları ve coğrafi konumumuz bakımından Türkiye içerisinde Tunuslu yatırımcılar için en uygun bölgedir. Karşılıklı ilişkilerimizi geliştirip güçlendirerek ticari işbirliğimizi daha iyi boyutlara taşıyabileceğimize inanıyoruz. Birlikte kazanmak için işbirliğimizi arttırmaya dönük girişimlere en kısa zamanda başlamalı, ticaret ve yatırım hacmimizi hak ettiği noktalara taşımalıyız. Bu anlamda Tunus'tan Adana'ya gelecek her işadamını ve yatırımcıyı sonuna kadar desteklemeye hazırız. Tunuslu yatırımcıların Adana'yı ve fırsatlarını değerlendirmesini ve her türlü soru ve sorunları için Adana Ticaret Odası olarak üzerimize düşen her türlü göreve hazırız.” dedi.

Toplantıdaki konuşmasında, iki ülke arasında geçen yıl bir milyar dolar seviyelerinde seyreden ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak istediklerini, bunun için tüm koşulların hazır olduğunu belirten Tunus'un Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya da şöyle konuştu: “İki ülke arasındaki tarihe dayanan köklü ilişkiler her geçen gün daha olumlu gelişmeler kaydetmektedir. Türkiye ile Tunus arasındaki dostluk ilişkisi ülkemizdeki Yasemin Devrimi'nden sonra yeniden ivme kazanmıştır. Arap Baharı Devrimi’nin başını çeken bir ülke olarak biz bu süreci sıkıntısız atlatmayı başardık. Şu anda Tunus’un demokratik geçiş süreci devam etmektedir. Bu süreçte, demokrasinin yerleşmesi, kurumların oturması açısından Türkiye’nin Tunus’a gösterdiği destekten memnunuz. Bilindiği üzere 2004 yılında iki ülke ticaretini geliştirmek maksadıyla Türkiye ve Tunus arasında Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması imzalanmış ancak aradan geçen sürede iki ülke arasında karşılıklı yatırımlar istenilen düzeye ulaştırılamamıştır. Bilindiği gibi iki ülke arasında Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi de oluşturulmuş, bu konsey ilk toplantısını 2013 yılının Haziran ayında Tunus'ta gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirilen birçok toplantıda, birçok sektörde, iktisadi, kültürel ve sosyal alanda karşılıklı işbirliği protokolleri de imzalanmıştır. Yine iki ülke arasında yerel yönetimler bazında dostluğu artırmak için her iki ülkeden 27’şer kent kardeş şehir kabul edilmiştir. Türk işadamları bizdeki yatırım fırsatlarını çok iyi değerlendirebilirler.”

Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, Adana ile Tunus arasındaki ilişkilerin gelişimine katkılarından dolayı Tunus’un Adana Fahri Konsolosluğu görevini yürüten Mehmet Nuri Sabuncu’ya da teşekkür etti.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz’ın, Büyükelçi Tekaya, ile Fahri Konsolos Mehmet Nuri Sabuncu’ya plaket sunmalarının ardından, Tunus Yabancı Yatırımları Destekleme Ofisi’nden Raja Tuouil ve Tunus Tekstil Teknik Merkezi’nden Nabila Ben Romdhane, Tunus’un ekonomik potansiyelinin yanı sıra, ticari işbirliği ve yatırım fırsatlarını da içeren sunumlarını gerçekleştirdiler ve işadamlarının konuyla ilgili sorularını yanıtladılar.
CİHAN

Yorumlar