Tunceli’de iki yeni Kenger türü tespit edildi

Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri ile Viyana Doğa Tarihi Müzesi ile yapılan işbirliği sayesinde ilde iki yeni kenger türü tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Tunceli’de iki yeni Kenger türü tespit edildi

Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri ile Viyana Doğa Tarihi Müzesi ile yapılan işbirliği sayesinde ilde iki yeni kenger türü tespit edildi. Almanya’da DNA’sına bakılan iki türün de yeni olduğu tescil edildi. Tescil işlemiyle birlikte, dünyada 6 olan kenger türü sayısı 8’e çıkmış oldu.

Tunceli Üniversitesi, yaptığı bilimsel çalışma sonucu iki yeni kenger türü tespit ettiğini açıkladı. Kenger türleri ile ilgili Yrd. Doç. Dr. Ebru Yüce ile birlikte açıklama yapan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, “İlimiz, kardeş kanının akıtıldığı savaş dönemlerinde hep nahoş olaylarla anılırdı. Mayın patlaması, operasyon yapılması, şehitlerimiz, dağlarda insanların yaşamını kaybetmesi güvenliğe konu olan olaylarla anılırdı. Bugün Tunceli’nin çok önemli bir konuyla anılmasını arz edeceğim. Dünya bilim literatüründe botanik alanında, bitki çalışmaları alanında dünyada 6 olan tür kenger sayısı üniversitemiz Meslek Yüksek Okulu Bitki ve Hayvansal Ürünler Bölümü öğretim üyelerinin Viyana Doğa Tarihi Müzesi yetkilileriyle yaptığı çalışmalar sonucunda 8’e çıkmış bulunmaktadır. 6 tane dünyada vardı, şimdi iki tane de bizim üniversitemiz ve Viyana Doğa Tarihi Müzesi yetkilileriyle Tunceli ilimizde tespit edildi. Yeni tespit edilen kenger türleri PHYTOTAXA Dergisi’nde yayınlandı, uluslararası alanda tescil edildi.” dedi.

Rektör Boztuğ, bu türlerden birisinin sadece Munzur Vadisi’nde bulunduğu için Fundelia Munzuriensis (Munzur Kengeri) olarak tanımlandığını ifade etti. Diğerinin ise Dersim yöresinde yaygın olduğu için Gundelia Dersim (Dersim Kengeri) ismi verildiğini belirten Boztuğ, "Tüm dünya gezegenimizde 6 olan kenger türü sayısına, sadece Dersim yöresinde yaptığımız çalışmayla iki yeni tür ilave etmiş oluyoruz. Bu da ülkemizde insan haklarının, demokrasinin, özgürlüklerin yükselmesi sonucu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yeni kurulan üniversitelerimizin artık buralarda uluslararası işbirliğiyle bilimsel araştırmalar yapması ve bunun sonucunda ortaya çıkan verileri tanıtması bakımından enteresan bir örnektir.” diye konuştu.

Çalışmayı, 2011 ile 2013 yılları arasında yürüttüklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ebru Yüce ise çalışmanın uzun sürmesinin DNA ile alakalı olduğunu söyledi. Yüce, “DNA çalışmaları sadece Almanya’da yapılıyor. Onun sonuçlarını bekledik. Sonuçta iki türün dünyadaki diğer türlerden farklı olduğuna karar verdik.” dedi.

Tunceli genelinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Yüce, “Yeni bir türümüz daha var. Bilimsel olarak tespit edildi. Nazımiye bölgesinde yaygın sadece. Uluslararası makale olarak çıkmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Papatyagiller familyasına ait yöresel ismi Kenger olan Gundelia cinsinin dünyada 6 farklı türü bulunuyor. Bitki, halk tarafından taze dallarının yaprakları soyularak tüketiliyor. Bitki, gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten hazırlanan sakızı ve özellikle Akdeniz Bölgesi’nde olgunlaşan başlar, kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılıyor. Kenger, birçok hastalığa faydalı tıbbi bir bitki. Kenger, Tunceli’de İlkbahar mevsiminde birçok insanın geçim kaynağı da oluyor. Çalışmalara SOS Munzur Aktivistleri de destek verdi.



CİHAN

Yorumlar