Tunceli'de 'Alevi inancında Hızır' programı

Tunceli'de çok sayıda Alevi dedesinin katılımıyla 'Alevi inancında Hızır' programı düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Tunceli'de 'Alevi inancında Hızır' programı

Tunceli'de 30 ilden Alevi dedesi ve akademisyenlerin katılımıyla "İnançsal, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla Alevi inancında Hızır" programı düzenlendi.

Vali Osman Kaymak, burada yaptığı konuşmada, programı, Valiliğin önderliğinde Tunceli Üniversitesi ve Tunceli Cemevi ile ortaklaşa düzenlediklerini belirtti.

Böyle bir etkinliğin Tunceli’de düzenlenmesinin manevi anlamda çok önem taşıdığını dile getiren Kaymak, Tunceli bölgesinin Anadolu'da Alevi inancının en önemli tarihi belgesi olduğunu ve nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi inancına mensup kentte, Alevi dede ocaklarının en önemli temsilcilerinin bulunduğunu söyledi.

Kaymak, yörede tekke, ziyaret, yatır, makam, mezar ve türbe gibi adlarla anılan sayısız "kutsal mekana" sahip olduklarını anlattı.

Kutsal mekanlar üzerine araştırmalar yapılması, Aleviliğin asli inanç profilini daha net ortaya konulmasını sağlayacak sayısız bilgiyi ortaya çıkaracağını vurgulayan Kaymak, şunları kaydetti:

"Alevi inancında dede ocaklarında 'el ele el Hakk'a' şeklinde ifade edilen iç kurumsal, tarihsel bağlantının da en önemli örneklerini yine Tunceli bölgesinde gözlemlemek mümkündür. İçinde bulunduğumuz günler Alevi-Bektaşi inancında kutsal kabul edilen Hızır ayına tekabül ediyor. Tüm Anadolu'da darda ve zorda kalan canlarımız 'Yetiş ya Boz Atlı Hızır' sedalarıyla yardıma çağırdığı Hızır'ı inanç dünyasına almış, gönlünde Hızır için özel bir muhabbet yaratmıştır."

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek de etkinlikle Hızır inancı ve orucuyla ilgili inançsal ve tarihsel bilgileri bilimsel ve akademik bir şekilde yarınlara aktarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından farklı bölgelerden gelen Alevi dedeleri bölgelerinden deyişler okudu, semah dönüldü.

Program, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Medine Sivri, İnönü Üniversitesi'nden Doç. Dr. Banu Mustan Dönmez ve Kastamonu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Fahri Maden'in "Alevi inancında Hızır" hakkındaki sunumları ile sona erdi.

Yorumlar