Tunceli'deki helikopter kazasından enkaza ulaşıldı

Tunceli'de düşen helikopterin bulunduğu alanın koordinatları belli oldu, arama kurtarma ekiplerinin enkaza ulaştığı belirtiliyor. Helikopterdeki personelden biri 112 Acil'i arayarak yardım istedi. Alınan bilgiye göre helikopterde 2 hakim 7 polis ve 3 personel bulunuyordu. Kazanın neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Valilik açıklamasına göre olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Kazadan saatler sonra helikopter personellerinden birinin 112 Acil Kurtarma ekiplerini arayarak yardım istediği ortaya çıktı. Sağlık bakanlığı bölgeye 6 ambulans ve 5 UMKE ekibi gönderdi. Başbakan Yıldırım ise olayla ilgili Bakan Soylu'dan bilgi aldı. Helikopterin düştüğü bölgenin koordinatlarının belirlendiği, bölgeye hareket edildiği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Tunceli'deki helikopter kazasından enkaza ulaşıldı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Tunceli'nin Pülümür ilçesi yakınlarında 12 kamu personelini taşıyan helikopter hava şartları nedeniyle düştü. Düşen helikopterde 7 polis, bir hakim, bir astsubay ve 3 personel bulunuyordu. Kazadan saatler sonra helikopterdeki personelden sinyal geldi. 112 Acil koduyla arayan personel yaralılar olduğunu belirterek yardım istedi. Alınan bilgiye göre Tuncelinin Pülümür ilçesinden, içinde 2 hakim 7 polis ve 3 personelle havalanan helikopterden 10 dakika sonra sinyal alınamadı. Helikopterin Pülümür ilçesindeki seçim malzemelerini merkeze taşıdıktan sonar geri dönüşe geçtiği ancak bu sırada ağır kış şartları nedeniyle düştüğü belirtildi. Tunceli Valiliği olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibinin sevk edildiğini açıkladı. Olay yerine giden kurtarma ekiplerinden bazılarının enkaza ulaştığı belirtiliyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığınca, Tunceli'de polis helikopteriyle irtibatın kesildiği bölgeye 6 ambulans ve 5 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin sevk edildiği bildirildi. 

Arama kurtarma çalışmaları kapsamında bölgeye en küçük sinyalleri dahi alabilen 1 adet hava ihbar kontrol uçağı gönderildi. 2 adet Skorsky tipi askeri helikopter de alçak uçuşla bölgede arama faaliyetlerine katılıyor. Yine Diyarbakır'dan kalkan bir keşif uçağı da bölgede çalışmalarını sürdüyor. AFAD ekipleri de arama faaliyetlerine katılıyor. 

SİNYAL ALINDI KOORDİNATLAR BELİRLENDİ

Tunceli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan ve Erzurum'dan 43 AFADpersoneli sevk edildi. AFAD'dan edinilen bilgiye göre, ilçenin Çambulak ve Kocatepe köylerinin 2 bin 500 metre yüksekliğindeki kırsalına düştüğü öngörülen helikopterin koordinatları belirlendi. Koordinatları tespit edilen alana, Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri hareket etti. Arama kurtarmaya destek için Diyarbakır, Elazığ, Erzincan ve Erzurum'daki AFAD ekibi de dahil olmak üzere, tırmanma ve dağcılık alanında uzman toplam 43 personel olay yerine gönderildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanlığı ve Tunceli Valiliği'nden kaza ile ilgili bilgi alıyor. İçinde bir hakimin de bulunduğu belirtilen helikopterle ilgili Adalet Bakanı Bozdağ da Tunceli Valisi Osman Kaymak'tan bilgi aldı. 

TUNCELİ VALİLİĞİNDEN İLK AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi: "18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür ilçemizden havalanan Skorsky tipi Polis Helikopterinden kalkışından yaklaşık (10) dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu Helikopterde (7) Polis Memuru (1) hakim, (1) Astsubay ve (3) mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir." denildi.

BÖLGEDEKİ HAVA ŞARTLARI ZORLU

Habertürk TV'ye konuşan emekli hava pilotu Erdoğan Karakuş, "O bölgenin doğal şartları oldukça zorlu. Yağışlı ve sisli havalarda helikopterin alçak irtifada uçuşu oldukça zorlu. Helikopterin düşmesine bazen yıldırım, şimşek bile sebep olabilir. İncelenmeden bir şey söylemek zor. İncelenmesi lazım. Yani normal olarak her türlü işlemi yaptıklarını değerlendiriyorum. Bahar aylarında yıldırım şimşek düşmesi de söz konusu olabilir. Onları göz önüne almak lazım. Hava şartlarının kötü olduğu açıkça görülmektedir" dedi.

"BU KOŞULLARDA KAZA OLASILIĞI BÜYÜK"

Habertürk TV'ye konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, "Hava ve doğa koşullarıyla da mücadele ediliyor. Araziye yapılan uçuşlarda arazinin arızalarından etkilenme oluyor doğal olarak. Burada ekstradan bir şey var hava şartları çok kötü hem sis var hem yağış var, bu koşullar birleşince kaza olması büyük bir olasılık olarak karşımıza çıkıyor. Anladığım kadarıyla bir görev değişimi söz konusu" dedi.

S-70´LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşan helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70´ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM BAKAN SOYLU'DAN BİLGİ ALDI

Başbakan Binali Yıldırım, Tunceli'de irtibat kesilen polis helikopteri ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, İçişleri Bakanı Soylu ile telefonda görüştü. Yıldırım, Soylu'dan polis helikopterinin durumuna ilişkin bilgi aldı.

TUNCELİ'DEKİ HELİKOPTERDE BULUNANLARIN İSİMLERİ

Öte yandan Tunceli'de düşen helikopterde bulunan kamu çalışanlarının isimleri de belli oldu. 

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA

Tunceli İl Sağlık Müdürü Sercan Özaydın, Tunceli'de irtibat kesilen helikoptere ilişkin "Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 komuta merkezine olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık." dedi.

Özaydın, Tunceli'de polis helikopteriyle irtibatın kesilmesinin ardından 112 komuta merkezine herhangi bir çağrı gelmediğini belirtti.

Basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özaydın, "Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 komuta merkezine olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık." diye konuştu.

Özaydın, bölgeye sağlık ekiplerinin de sevk edildiğini dile getirerek "Biz olay duyulduktan 1 dakika sonra 1 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 7 tane cip ve ambulans ile 30'u aşkın personelimizle olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz." dedi.

Yorumlar